Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Éves beszámoló

Az EKB éves beszámolója az EKB mérlegpozícióját és működésének eredményeit mutatja be az év végén, és a következő dokumentumokból épül fel: a bank gazdálkodásáról szóló jelentés, a pénzügyi kimutatások (a mérleg, az eredménykimutatás, a jelentősebb számviteli irányelvek összegzése és egyéb magyarázó pontok), a független könyvvizsgálói jelentés, valamint a nyereség, illetve veszteség felosztásáról szóló kiegészítő mellékletet.

A pénzügyi kimutatások a kapcsolódó jogszabályok által meghatározott számviteli irányelvekkel összhangban készülnek, és a Központi Bankok Európai Rendszerének és az EKB-nak a sajátosságait tükrözik. Itt további információkat találunk az EKB pénzügyi kimutatásainak kidolgozásáról.

Az éves beszámoló az EKB éves jelentésének szerves része. Februárban, az adott éves jelentést megelőzően jelenik meg.

2020

A főbb számokban

569milliárd

Mérlegfőösszeg

A mérleg 2020-ban főként monetáris politikai értékpapírok beszerzésének következtében 112 milliárd euróval bővült. A növekedéshez a forgalomban lévő eurobankjegyek értékének emelkedése is hozzájárult.

Bővebben
1643millió

Nyereség

2019-hez képest 722 millió €-val csökkent a nyereség, főként az USA-dollárban tartott értékpapírokon szerzett alacsonyabb nettó kamatbevétel miatt. Ezt a nyereséget elosztottuk az euroövezeti nemzeti központi bankok között a befizetett részesedésük arányában.

Bővebben
349milliárd

Monetáris politikai értékpapírok

A monetáris politikai célból tartott értékpapír-állomány 99 milliárd euróval nőtt, ami főként a PEPP és az APP alatti értékpapír-vásárlásnak tudható be. A monetáris politikai értékpapírokból eredő nettó kamatbevétel 1337 millió €-t tett ki.

Bővebben
Kerekítés miatt a részösszegek nem feltétlenül adják ki végösszeget.

Ebben a szekcióban található oldalak