European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Éves beszámoló

Az EKB éves beszámolója az EKB mérlegpozícióját és működésének eredményeit mutatja be az év végén, és a következőket tartalmazza: a bank gazdálkodásáról szóló jelentés, a pénzügyi kimutatások (tehát a mérleg, az eredménykimutatás, a jelentősebb számviteli irányelvek összegzése és egyéb magyarázó pontok), a független könyvvizsgálói jelentés, valamint a nyereség, illetve veszteség felosztásáról szóló kiegészítő mellékletet.

A pénzügyi kimutatások a kapcsolódó jogszabály által meghatározott számviteli irányelvekkel összhangban készülnek, és a Központi Bankok Európai Rendszerének és az EKB-nak a sajátosságait tükrözik. Itt további információkat találunk az EKB pénzügyi kimutatásainak kidolgozásáról.

Az éves beszámoló az EKB éves jelentésének szerves része. Februárban, az adott éves jelentést megelőzően jelenik meg.

2021

A főbb számok tükrében

680milliárd €

Mérleg

Az EKB mérlegfőösszege 2021-ben főként monetáris politikai értékpapír-beszerzés – elsősorban a PEPP és az APP alatti értékpapír-vásárlás – eredményeként 111 milliárd €-val bővült.

Bővebben
192millió €

Nyereség

A 2020-hoz hasonlítva 1452 millió €-s csökkenés főként az USA-dollár-portfólión és a monetáris politikai értékpapír-portfóliókon elért alacsonyabb bevételből, valamint a pénzügyi kockázati céltartalékba való 610 millió € átvezetéséből eredt, ami utóbbit a megengedett felső értékére emelte.

Bővebben
445milliárd €

Monetáris politikai értékpapírok

A monetáris politikai célú értékpapír-állomány 96 milliárd €-val bővült. A monetáris politikai értékpapírokból eredő nettó kamatbevétel 1006 millió €-t tett ki.

Bővebben
Kerekítés miatt a részösszegek nem feltétlenül adják ki végösszeget.

Ebben a szekcióban található oldalak