European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Éves beszámoló

Az Európai Központi Bank (EKB) éves beszámolója az EKB mérlegpozícióját és működésének eredményeit mutatja be az év végén, és a következőket tartalmazza: a bank gazdálkodásáról szóló jelentés, a pénzügyi kimutatások (tehát a mérleg, az eredménykimutatás, a jelentősebb számviteli irányelvek összegzése és egyéb részletező pontok), a független könyvvizsgálói jelentés, valamint a nyereség, illetve veszteség felosztásáról szóló kiegészítő mellékletet.

A pénzügyi kimutatások a vonatkozó jogszabályok által meghatározott számviteli irányelvekkel összhangban készülnek, és a Központi Bankok Európai Rendszerének és az EKB-nak a sajátosságait tükrözik. Itt további információkat találunk az EKB pénzügyi kimutatásainak előállításáról.

Az éves beszámoló az EKB éves jelentésének szerves része. Februárban, az esedékes éves jelentést megelőzően jelenik meg.

2022

A főbb számok tükrében

698,9 milliárd

mérlegfőösszeg

Az EKB mérlegfőösszege 2022-ben főként monetáris politikai értékpapír-beszerzés eredményeként 18,7 milliárd €-val bővült, összesen 698,9 milliárd €-ra.

Bővebb információk a mérlegről
1627 millió

a pénzügyi kockázati céltartalékból felszabadított összeg

A pénzügyi kockázati céltartalék egy részét felszabadítottuk, hogy ellensúlyozzuk a 2022. évi veszteségeket. Ennek eredményeként a céltartalék összege 6,6 milliárd € volt.

További információk a céltartalékokról
0 

Pénzügyi eredmény

Az EKB-nak a felszabadítás előtti vesztesége 1627 millió € volt, amelynek forrása elsősorban a nettó TARGET2 kötelezettségből eredő kamatráfordítás, az értékpapír-állomány értékvesztési leírása és az értékpapíreladáson realizált árfolyamveszteség volt. A pénzügyi kockázati céltartalék felszabadítása tehát ellensúlyozta a veszteségeket, az EKB pénzügyi eredménye így nullára jött ki.

Bővebb információk az eredménykimutatásról
Kerekítés miatt a részösszegek nem feltétlenül adják ki végösszeget.

Ebben a szekcióban található oldalak