Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
  • PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Odluke o monetarnoj politici

29. listopada 2020.

U trenutačnom okružju očito negativnih rizika Upravno vijeće pomno će procjenjivati nove informacije, uključujući one o dinamici pandemije, izgledima za provedbu cijepljenja i tečajnim kretanjima. Nove makroekonomske projekcije stručnjaka Eurosustava u prosincu omogućit će temeljitu ponovnu procjenu gospodarskih izgleda i rizika. Na temelju te posuvremenjene procjene Upravno vijeće ponovno će, po potrebi, prilagoditi svoje instrumente kako bi odgovorilo na kretanja i kako bi se pobrinulo da uvjeti financiranja ostanu povoljni, podupru gospodarski oporavak i neutraliziraju negativan učinak pandemije na projiciranu inflaciju. Time će pridonijeti postojanoj prilagodbi inflacije prema ciljnim razinama u skladu s opredijeljenošću Upravnog vijeća za simetričnost u ciljanju inflacije.

Upravno vijeće ESB-a donijelo je u međuvremenu sljedeće odluke o monetarnoj politici:

1) Kamatna stopa na glavne operacije refinanciranja te kamatne stope na stalno raspoloživu mogućnost granične posudbe od središnje banke i na stalno raspoloživu mogućnost deponiranja kod središnje banke ostat će nepromijenjene na razini od 0,00 %, 0,25 % odnosno –0,50 %. Upravno vijeće očekuje da će ključne kamatne stope ESB-a biti na sadašnjim ili nižim razinama dok ne vidi snažno približavanje inflacijskih izgleda razini koja je dovoljno blizu, ali ispod 2 % u projekcijskom razdoblju i ne vidi da je dinamika temeljne inflacije dosljedno u skladu s tim kretanjem.

2) Upravno vijeće i dalje će provoditi kupnje u sklopu hitnog programa kupnje zbog pandemije (PEPP) u ukupnom iznosu od 1.350 mlrd. EUR. Tim se kupnjama pridonosi općenitom ublažavanju monetarne politike, a time i neutraliziranju učinka pandemije na smanjenje projicirane inflacije. Kupnje će se i dalje provoditi fleksibilno u pogledu vremena, kategorija imovine i jurisdikcija. To će Upravnom vijeću omogućiti da učinkovito otkloni rizike za neometanu transmisiju monetarne politike. Upravno vijeće provodit će neto kupnje vrijednosnih papira u sklopu PEPP-a dok ne zaključi da je kriza prouzročena koronavirusom prošla, a barem do kraja lipnja 2021. Upravno vijeće reinvestirat će glavnice dospjelih vrijednosnih papira kupljenih u sklopu PEPP-a barem do kraja 2022. U svakom slučaju, budućim postupnim zatvaranjem portfelja PEPP-a upravljat će se tako da se izbjegne njegov nepovoljan utjecaj na primjerenu monetarnu politiku.

3) Nastavit će se provoditi neto kupnje u sklopu programa kupnje vrijednosnih papira mjesečnom dinamikom od 20 mlrd. EUR, a do kraja ove godine nastavit će se i privremene dodatne kupnje u ukupnom iznosu od 120 mlrd. EUR. Upravno vijeće i dalje očekuje da će se mjesečne neto kupnje vrijednosnih papira u sklopu programa kupnje vrijednosnih papira provoditi onoliko dugo koliko to bude potrebno za jačanje akomodativnog utjecaja ključnih kamatnih stopa i prestati nedugo prije nego što počne povećavati ključne kamatne stope ESB-a. Upravno vijeće namjerava i dalje u potpunosti reinvestirati glavnice dospjelih vrijednosnih papira kupljenih u sklopu programa kupnje vrijednosnih papira tijekom duljeg razdoblja nakon što počne povećavati ključne kamatne stope ESB-a, u svakom slučaju onoliko dugo koliko bude potrebno za održavanje povoljnih likvidnosnih uvjeta i visokog stupnja prilagodljivosti monetarne politike.

4) Upravno vijeće i dalje će operacijama refinanciranja osiguravati visoku likvidnost. Ističe da je treća serija ciljanih operacija dugoročnijeg refinanciranja (TLTRO III) i dalje atraktivan izvor financiranja za banke, koje se tako podupiru u kreditiranju poduzeća i kućanstava.

Predsjednica ESB-a iznijet će razloge za te odluke na današnjoj konferenciji za novinare s početkom u 14.30 po srednjoeuropskom vremenu.

Točne formulacije koje je usuglasilo Upravno vijeće možete pronaći u tekstu na engleskom jeziku.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije