Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY

Monetáris politikai döntések

2020. október 29.

A mostani környezetben, amikor a kockázatok egyértelműen lefelé billentek el, a Kormányzótanács gondosan értékelni fogja a beérkező információkat, többek között a pandémia dinamikáját, a védőoltás bevezetésének kilátásait és az árfolyam alakulását. Az eurorendszer szakértőinek újabb makrogazdasági prognózisa decemberben lehetővé fogja tenni a gazdasági kilátások és a kockázatok mérlegének alapos értékelését. Ennek az aktualizált értékelésnek az alapján a Kormányzótanács szükség szerint újrakalibrálja az eszköztárát, hogy a kialakuló helyzetre válaszoljon és biztosítsa, hogy a pénzügyi feltételek kedvezőek maradjanak a gazdasági élénkülés támogatásához, valamint ahhoz, hogy ellensúlyozzák a pandémiának a prognosztizált inflációs pályát érintő negatív hatásait. Mindez elősegíti, hogy az infláció fenntartható módon, a testület szimmetria iránti elkötelezettségének megfelelően haladjon a célja felé.

Időközben az EKB Kormányzótanácsa a következő monetáris politikai döntéseket hozta:

(1) Változatlanul marad az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00%-os kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25%-os, illetve -0,50%-os szintje. A Kormányzótanács arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, ameddig a tanács nem tapasztalja, hogy az előrejelzési időszakban az inflációs kilátások határozottan megközelítik a 2%-hoz megfelelően közeli, de az alatti szintet, és amíg ez a közeledés nem jelenik meg konzisztensen a trendinfláció dinamikájában.

(2) A Kormányzótanács folytatja a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) alatti vásárlásait az 1350 milliárd eurós keretösszeg erejéig. A vásárlások hozzájárulnak az általános monetáris politikai lazításhoz, segítve ezzel ellensúlyozni azt a lefelé irányuló hatást, amelyet a pandémia a prognosztizált inflációs pályára gyakorol. A vásárlásokat továbbra is időben, eszközosztály tekintetében és a joghatóságok között rugalmas módon folytatjuk. Ez lehetővé teszi a Kormányzótanács számára, hogy sikeresen kivédje a monetáris politika zökkenőmentes transzmissziójára ható kockázatokat. A Kormányzótanács legalább 2021 júniusának végéig folytatja a PEPP alatti nettó eszközvásárlást, de addig mindenképp, amíg úgy nem ítéli, hogy a koronavírus válságszakasza véget ért. A Kormányzótanács legalább 2022 végéig újra befekteti a PEPP alapján vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket. A PEPP-portfólió jövőbeli kifutását mindenesetre úgy kezeljük, hogy elkerüljük a megfelelő monetáris politikai iránnyal való interferenciát.

(3) Az eszközvásárlási program (APP) keretében 20 milliárd eurós havi ütemben tovább folyik a nettó vásárlás azokkal a vásárlásokkal együtt, amelyeket a pótlólagos 120 milliárd eurós átmeneti keret erejéig végzünk az év végéig. A Kormányzótanács továbbra is arra számít, hogy az APP alatti havi nettó eszközvásárlások addig lesznek folyamatban, amíg szükséges ahhoz, hogy megerősödjön az irányadó kamatok alkalmazkodó hatása, és röviddel azelőtt befejeződnek, hogy a tanács ismét elkezdi emelni az EKB irányadó kamatait. A Kormányzótanácsnak az a szándéka, hogy az APP keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újra befekteti hosszabb időszakon keresztül azután, hogy elkezdi az EKB irányadó kamatainak emelését, de mindenesetre addig, ameddig szükséges ahhoz, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.

(4) A Kormányzótanács emellett továbbra is bőséges likviditást biztosít a refinanszírozási műveletein keresztül is. Konkrétan a célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek harmadik sorozata (TLTRO–III) továbbra is fontos finanszírozási forrás a bankok számára, mivel támogatja a vállalatokhoz és a háztartásokhoz irányuló banki hitelnyújtást.

Az EKB elnöke ma délután 14 óra 30 perckor kezdődő sajtóértekezlet keretében ismerteti a döntések alapjául szolgáló megfontolásokat.

A Kormányzótanácsban egyeztetett pontos megfogalmazás az angol verzióban érhető el.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok