Mogućnosti pretraživanja
Home Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Odluke o monetarnoj politici

26. listopada 2017.

Na današnjem sastanku Upravno vijeće ESB-a donijelo je sljedeće odluke o monetarnoj politici:

(1) Kamatna stopa na glavne operacije refinanciranja te kamatne stope na stalno raspoloživu mogućnost granične posudbe od središnje banke i na stalno raspoloživu mogućnost deponiranja kod središnje banke bit će nepromijenjene na razini od 0,00 %, 0,25 % odnosno –0,40 %. Upravno vijeće i dalje očekuje da će ključne kamatne stope ESB-a ostati na sadašnjim razinama tijekom duljeg razdoblja, zasigurno dulje od razdoblja neto kupnji vrijednosnih papira.

(2) U vezi s nestandardnim mjerama monetarne politike, kupnje u sklopu programa kupnje vrijednosnih papira provodit će se u sadašnjem mjesečnom iznosu od 60 mlrd. EUR do kraja prosinca 2017. Planira se da će se neto kupnje vrijednosnih papira u mjesečnom iznosu od 30 mlrd. EUR provoditi od siječnja do kraja rujna 2018., ali i duže ako to bude potrebno, u svakom slučaju sve dok Upravno vijeće ne zaključi da je došlo do postojane prilagodbe inflacijskih kretanja u skladu s ciljnom razinom stope inflacije. Ako se pogoršaju izgledi ili financijski uvjeti ne budu u skladu s daljnjim napretkom prema postojanoj prilagodbi inflacijskih kretanja, Upravno vijeće spremno je povećati opseg programa kupnje vrijednosnih papira i/ili produljiti razdoblje njegove provedbe.

(3) Eurosustav će reinvestirati glavnice dospjelih vrijednosnih papira kupljenih u sklopu programa kupnje vrijednosnih papira tijekom duljeg razdoblja nakon završetka kupnji vrijednosnih papira, odnosno onoliko dugo koliko to bude potrebno. To će istodobno doprinijeti povoljnim likvidnosnim uvjetima i primjerenom stajalištu monetarne politike.

(4) Glavne operacije refinanciranja i tromjesečne operacije dugoročnijeg refinanciranja provodit će se i dalje putem raspodjele punog iznosa likvidnosti na aukcijama s nepromjenjivom kamatnom stopom onoliko dugo koliko bude potrebno, zasigurno do kraja posljednjeg razdoblja održavanja pričuva u 2019.

Predsjednik ESB-a iznijet će razloge za te odluke na današnjoj konferenciji za novinare s početkom u 14.30 po srednjoeuropskom vremenu.

Točne formulacije koje je usuglasilo Upravno vijeće možete pronaći u tekstu na engleskom jeziku.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije