Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Sklepi o denarni politiki

26. oktober 2017

Svet ECB je na današnji seji sprejel naslednje sklepe o denarni politiki:

(1) Obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja ter obrestni meri za odprto ponudbo mejnega posojila in odprto ponudbo mejnega depozita bodo ostale nespremenjene na ravni 0,00%, 0,25% oziroma –0,40%. Svet še naprej pričakuje, da bodo ključne obrestne mere ECB na sedanji ravni ostale daljše obdobje in precej dlje, kot bodo trajali neto nakupi vrednostnih papirjev.

(2) Kar zadeva nestandardne ukrepe denarne politike, se bodo neto nakupi vrednostnih papirjev v okviru programa nakupa vrednostnih papirjev na sedanji mesečni ravni 60 milijard EUR nadaljevali do konca decembra 2017. Namen Sveta ECB je, da se od januarja 2018 neto nakupi vrednostnih papirjev nadaljujejo na mesečni ravni 30 milijard EUR, in sicer do konca septembra 2018 oziroma po potrebi še dlje, vsekakor pa tako dolgo, dokler Svet ECB ne presodi, da se je gibanje inflacije vzdržno približalo inflacijskemu cilju. Če bodo obeti postali manj ugodni ali če bodo finančne razmere postale neskladne z nadaljnjim napredkom pri vzdržnem približevanju inflacije ciljni ravni, je Svet ECB pripravljen povečati velikost programa ali njegovo trajanje.

(3) Eurosistem bo glavnico zapadlih vrednostnih papirjev, kupljenih v okviru programa, ponovno investiral daljše obdobje po zaključku neto nakupov vrednostnih papirjev, vsekakor pa tako dolgo, dokler bo potrebno. To bo prispevalo tako k ugodnim likvidnostnim razmeram kot tudi k ustrezni naravnanosti denarne politike.

(4) Operacije glavnega refinanciranja in 3-mesečne operacije dolgoročnejšega refinanciranja se bodo še naprej izvajale kot avkcije s fiksno obrestno mero in polno dodelitvijo, in sicer tako dolgo, dokler bo potrebno, oziroma najmanj do konca zadnjega obdobja izpolnjevanja obveznih rezerv v letu 2019.

Predsednik ECB bo razloge za te odločitve predstavil na novinarski konferenci, ki se bo začela danes ob 14.30 po srednjeevropskem času.

Za natančno tiste formulacije, ki jih je uskladil Svet ECB, glej angleško različico.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije