Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Monetáris politikai döntések

2017. október 26.

Az EKB Kormányzótanácsa mai ülésén a következő monetáris politikai döntéseket hozta:

(1) Változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00%-os kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25%-os, illetve −0,40%-os szintjét. A Kormányzótanács továbbra is arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai tartósan, a nettó eszközvásárlások horizontjánál jóval tovább a mostani szinteken maradnak.

(2) A hagyományostól eltérő monetáris politikai intézkedéseket illetően az eszközvásárlási program keretében végzett vásárlások a mostani 60 milliárd eurós havi ütemben 2017. december végéig folytatódnak. 2018 januárjától a nettó eszközvásárlások a tervek szerint 30 milliárd eurós havi ütemben folytatódnak 2018. szeptember végéig, illetve szükség esetén ennél is tovább, mindenesetre addig, amíg a testület az inflációs pályának az inflációs céljával összhangban álló, tartós korrekcióját nem tapasztalja. Amennyiben a kilátások kedvezőtlenebbé válnak, vagy a pénzügyi helyzet úgy változik, hogy nem lesz összeegyeztethető az inflációs pálya tartós kiigazítása felé tett további előrelépéssel, a Kormányzótanács készen áll rá, hogy a programot terjedelem, illetve időtartam tekintetében kibővítse.

(3) Az eurorendszer az eszközvásárlási program keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést a nettó eszközvásárlás befejezése után hosszabb időszakon keresztül, illetve ameddig szükséges, újra befekteti. Ez mind a kedvező likviditási feltételeket, mind a megfelelő monetáris politikai irányt támogatja.

(4) Az irányadó refinanszírozási műveleteket és a három hónapos, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveleteket továbbra is rögzített kamatú és teljes allokációs tendereljárás keretében hajtja végre ameddig szükséges, de legalább a 2019. évi utolsó tartalékperiódus végéig.

Az EKB elnöke ma délután 14 óra 30 perckor kezdődő sajtóértekezlet keretében ismerteti a döntések alapjául szolgáló megfontolásokat.

A Kormányzótanácsban egyeztetett pontos megfogalmazás az angol verzióban érhető el.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok