Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

ESB će od siječnja objavljivati prikaze rasprava o monetarnoj politici

18. prosinca 2014.
  • ESB će od siječnja 2015. redovito objavljivati prikaze rasprava o monetarnoj politici
  • Prikazi će na pravedan i uravnotežen način odražavati postupak vijećanja o monetarnoj politici
  • Umjesto Mjesečnog biltena svakih šest tjedana objavljivat će se Ekonomski bilten

Europska središnja banka (ESB) danas je najavila da će, počevši od sastanka 22. siječnja 2015., redovito objavljivati prikaze rasprava Upravnog vijeća o monetarnoj politici.

Prikazi će sadržavati pregled kretanja na financijskom tržištu te pregled ekonomskih i monetarnih kretanja. Slijedit će sažetak rasprave o ekonomskoj i monetarnoj analizi te o stajalištu monetarne politike. Izjave sudionika u raspravi bit će navedene u anonimnom obliku. Prikazi će na pravedan i uravnotežen način odražavati postupak vijećanja o monetarnoj politici.

Cilj je prikaza objasniti pozadinu odluka monetarne politike i omogućiti javnosti bolje razumijevanje procjena Upravnog vijeća u vezi s gospodarstvom i donesenih mjera monetarne politike s obzirom na promjenjive okolnosti.

Kad se Litva 1. siječnja 2015. pridruži europodručju Upravno će vijeće brojiti 25 članova – šest članova Izvršnog odbora ESB-a i guvernere nacionalnih središnjih banaka 19 država europodručja.

Prikazi će se objavljivati četiri tjedna nakon svakog sastanka.

Kako će se od siječnja 2015. sastanci u vezi s monetarnom politikom po novom rasporedu održavati svakih šest tjedana, ESB također najavljuje da će se dva tjedna nakon svakog sastanka objavljivati novi Ekonomski bilten. Ekonomski bilten zamijenit će Mjesečni bilten.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Stefanu Ruhkampu na broj telefona +49 69 1344 5057.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije