Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
COMUNICAT DE PRESĂ

Modificarea criteriilor de eligibilitate a activelor acceptate drept garanţii pentru operaţiunile de creditare din cadrul Eurosistemului

25 mai 2007

Banca Centrală Europeană (BCE) prezintă astăzi detalii suplimentare în legătură cu activele eligibile acceptate drept garanţii pentru operaţiunile de creditare din cadrul Eurosistemului.

Ca urmare a finalizării cadrului unic de garantare la data de 1 ianuarie 2007, Eurosistemul a menţionat că, exceptând entităţile internaţionale sau supranaţionale, instituţiile emitente de active tranzacţionabile şi eligibile pentru operaţiunile de creditare din cadrul Eurosistemului trebuie să aibă sediul în interiorul Spaţiului Economic European (SEE) sau într-unul din cele patru ţări membre G10 care nu fac parte din SEE [1]. Astfel, activele emise de entităţile care au sediul social în exteriorul SEE sau al ţărilor membre G10 care nu fac parte din SEE nu vor fi eligibile, indiferent dacă sunt garantate de o entitate cu sediul în interiorul SEE.

În acest context, activele de gradul unu îşi vor pierde eligibilitatea la data de 1 iunie 2007. Totuşi, noile dispoziţii nu se aplică activelor emise anterior datei de 1 ianuarie 2007, care vor deveni ineligibile ulterior datei de 31 decembrie 2011.

Această hotărâre este în conformitate cu criteriile de eligibilitate privind sediul instituţiei emitente de active tranzacţionabile, aşa cum sunt menţionate în secţiunea 6.2.1 din publicaţia „Implementarea politicii monetare în zona euro: documentaţie generală privind instrumentele şi procedurile de politică monetară ale Eurosistemului” (cunoscută sub denumirea de „Documentaţie generală”).

  1. [1] Spaţiul Economic European cuprinde cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Cele patru ţări membre G10 care nu fac parte din SEE sunt Canada, Japonia, Elveţia şi Statele Unite.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media