Keresési lehetőségek
Home Média Kisokos Kutatás, publikációk Statisztika Monetáris politika Az euro Fizetésforgalom, piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az eurorendszer hitelműveleteiben fedezetként elfogadható eszközökre vonatkozó követelmények módosítása

2007. május 25.

Az Európai Központi Bank (EKB) a mai napon további információkat közöl az eurorendszer hitelműveleteiben fedezetként elfogadható eszközökről.

Az eurorendszer az egységes biztosítékrendszer 2007. január 1-jei véglegesítésének eredményeként meghatározta, hogy az eurorendszer hitelműveleteiben elfogadható forgalomképes eszközök kibocsátóinak – a nemzetközi, illetve nemzetek feletti intézmények kivételével – az Európai Gazdasági Térségben (EGT) vagy a Tízek csoportjának (G10) EGT-n kívüli négy országa valamelyikében kell, hogy legyen a székhelyük. [1] Az előbbi csoportosulásokon kívüli országokban rezidens kibocsátók eszközei ezért akkor sem tekinthetők elfogadhatónak, ha rendelkeznek valamely EGT-beli rezidens garanciájával.

Mindezeket figyelembe véve fent említett első csorportba tartozó (tier one) eszközök érvényessége 2007. június 1-jén lejár. A 2007. január 1. előtt kibocsátott eszközök azonban 2011. december 31-éig átmenetileg mentesülnek, elfogadhatóságuk csak az említett időpontot követően szűnik meg.

A döntés összhangban van A monetáris politika végrehajtása az euroövezetben – Az eurorendszer monetáris politikai eszközeinek és eljárásainak általános dokumentációja (közismertebb nevén Általános dokumentáció) című kiadvány 6.2.1 szakaszában felsorolt alkalmassági feltételekkel, amelyek a forgalomképes eszközök kibocsátóinak székhelyére vonatkoznak.

  1. [1] Az Európai Gazdasági Térségbe az Európai Unió 27 országa mellett Izland, Lichtenstein és Norvégia tartozik. A Tízek csoportjának négy EGT-n kívüli tagországa Kanada, Japán, Svájc és az Egyesült Államok.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok