Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az eurorendszer hitelműveleteiben fedezetként elfogadható eszközökre vonatkozó követelmények módosítása

2007. május 25.

Az Európai Központi Bank (EKB) a mai napon további információkat közöl az eurorendszer hitelműveleteiben fedezetként elfogadható eszközökről.

Az eurorendszer az egységes biztosítékrendszer 2007. január 1-jei véglegesítésének eredményeként meghatározta, hogy az eurorendszer hitelműveleteiben elfogadható forgalomképes eszközök kibocsátóinak – a nemzetközi, illetve nemzetek feletti intézmények kivételével – az Európai Gazdasági Térségben (EGT) vagy a Tízek csoportjának (G10) EGT-n kívüli négy országa valamelyikében kell, hogy legyen a székhelyük. [1] Az előbbi csoportosulásokon kívüli országokban rezidens kibocsátók eszközei ezért akkor sem tekinthetők elfogadhatónak, ha rendelkeznek valamely EGT-beli rezidens garanciájával.

Mindezeket figyelembe véve fent említett első csorportba tartozó (tier one) eszközök érvényessége 2007. június 1-jén lejár. A 2007. január 1. előtt kibocsátott eszközök azonban 2011. december 31-éig átmenetileg mentesülnek, elfogadhatóságuk csak az említett időpontot követően szűnik meg.

A döntés összhangban van A monetáris politika végrehajtása az euroövezetben – Az eurorendszer monetáris politikai eszközeinek és eljárásainak általános dokumentációja (közismertebb nevén Általános dokumentáció) című kiadvány 6.2.1 szakaszában felsorolt alkalmassági feltételekkel, amelyek a forgalomképes eszközök kibocsátóinak székhelyére vonatkoznak.

  1. [1] Az Európai Gazdasági Térségbe az Európai Unió 27 országa mellett Izland, Lichtenstein és Norvégia tartozik. A Tízek csoportjának négy EGT-n kívüli tagországa Kanada, Japán, Svájc és az Egyesült Államok.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok