Keresési lehetőségek
Home Média Kisokos Kutatás, publikációk Statisztika Monetáris politika Az euro Fizetésforgalom, piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Mi a TLTRO-II?

2016. június 24.

A célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek (angol nevük alapján TLTRO-k) az EKB hagyományostól eltérő monetáris politikai eszköztárához tartoznak. A TLTRO-kon keresztül az EKB hosszú lejáratú hitelt nyújt a bankoknak, ezzel arra ösztönözve őket, hogy élénkítsék hitelezési tevékenységüket az euroövezeti vállalatok és fogyasztók felé. Mindez segít visszatéríteni az inflációt a középtávon 2% alatti, de ahhoz közeli szinthez. A TLTRO-k első hulláma 2014-ben indult, a másodikat pedig – amely a TLTRO-II nevet viseli – 2016 márciusában vezették be.

Az ez utóbbiban részt vevő bankok teljes vállalati és fogyasztói hitelállományuk 30%-a erejéig kaphatnak kölcsönt a központi banktól. Ez azt jelenti, hogy minél több hitelt nyújt egy bank a reálgazdasági szereplőknek, ő maga annál több hitelt kap a központi banktól, ráadásul az EKB által rendszerint ajánlottnál alacsonyabb kamatlábon. Az elkövetkező tizenkét hónapban négy ilyen műveletre kerül sor, az elsőre 2016. június 29-én.

Miben tér el a TLTRO-II a hagyományos monetáris politikai műveletektől?

A bankok bankjaként a központi bank hiteleken keresztül látja el likviditással a kereskedelmi bankokat, amelyeknek rendszerint egy hét vagy három hónap áll rendelkezésükre ezek visszafizetésére. És éppen ebben van a legnagyobb különbség: a TLTRO-II keretében felvett hitelek futamideje négy év, vagyis a megszokottnál jóval hosszabb. A bankok a TLTRO-II-n keresztül tehát stabil és megbízható finanszírozáshoz juthatnak piaci bizonytalanság idején.

További különbség, hogy a hagyományos monetáris politikai műveletekkel ellentétben a TLTRO-II keretében felvett hitelek összege és költsége a reálgazdaságnak nyújtott hitelállomány nagyságától függ.

Mindez hogyan segíti a fogyasztókat, a vállalatokat és a gazdaság egészét?

A TLTRO-II azáltal, hogy a bankokat hitelezési tevékenységük fokozására ösztönzi, erősíti a vállalati és a lakossági hitelezést, ami pedig élénkíti a gazdasági tevékenységet. A bankok rendszerint az EKB irányadó kamatlábát fizetik a felvett hitelek után. A TLTRO-II első fázisában is ugyanez a helyzet, ám azzal az eltéréssel, hogy itt a hitel költsége a részt vevő bankok hitelezési aktivitásához van kötve, vagyis: ha egy bank kellő mértékben fokozza reálgazdasági hitelezési tevékenységét, nemhogy kamatot nem kell fizetnie a felvett hitel után, hanem gyakorlatilag kamatjövedelemre is szert tehet azáltal, hogy negatív kamatot fizet. A kamatot az EKB akár a betéti rendelkezésre állás kamatlábáig (jelenleg -0,4%) leszállíthatja.

A TLTRO-II az EKB többi, laza monetáris politikát szolgáló intézkedését egészíti ki, és támogatja ezek átgyűrűzését a reálgazdaságba. Mindez pedig segít elérni elsődleges célunkat, az árstabilitást.