Opțiuni de căutare
Home Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Ce înseamnă OTRTL-II?

24 iunie 2016

Operațiunile țintite de refinanțare pe termen mai lung (OTRTL) reprezintă unul dintre instrumentele neconvenționale de politică monetară ale BCE. Prin intermediul OTRTL, punem la dispoziția băncilor împrumuturi pe termen lung și le impulsionăm să își intensifice activitatea de creditare a sectorului corporativ și a consumatorilor din zona euro. Aceasta contribuie la revenirea ratelor inflației la niveluri inferioare, dar apropiate de 2% pe termen mediu. Prima serie de OTRTL a fost lansată în anul 2014. Cea de-a doua, introdusă în luna martie 2016, este denumită OTRTL-II.

Băncile participante la OTRTL-II pot împrumuta o sumă echivalentă cu până la 30% din împrumuturile curente acordate sectorului corporativ și consumatorilor. Aceasta înseamnă că băncile care acordă un volum mai mare de credite economiei reale vor putea împrumuta mai mult și la o rată a dobânzii mai mică decât cea oferită, în general, de BCE. Vor fi efectuate patru operațiuni în următoarele douăsprezece luni, prima dintre acestea debutând la data de 29 iunie 2016.

Prin ce se deosebește OTRTL-II de operațiunile de politică monetară obișnuite?

În calitate de bancă a băncilor, o bancă centrală furnizează lichiditate băncilor comerciale prin acordarea de împrumuturi. De obicei, băncile trebuie să ramburseze aceste împrumuturi în termen de o săptămână sau de trei luni. Principala diferență constă în faptul că împrumuturile acordate în cadrul OTRTL-II au o scadență mult mai lungă, de patru ani. Băncile beneficiază astfel de finanțare stabilă și sigură în perioadele de incertitudini pe piețe.

De asemenea, spre deosebire de operațiunile de politică monetară obișnuite, suma pe care o pot obține băncile prin intermediul OTRTL-II și costul creditului depind de volumul de împrumuturi pe care le acordă economiei reale.

Care sunt avantajele OTRTL-II pentru consumatori, sectorul corporativ și economie?

Prin oferirea de stimulente băncilor pentru a le incita să acorde mai multe împrumuturi, OTRTL-II încurajează creditarea sectorului corporativ și a consumatorilor din zona euro, ceea ce stimulează activitatea economică. În mod normal, băncile plătesc rata principală a dobânzii reprezentative a BCE pentru suma împrumutată. Într-o fază inițială, acest lucru este valabil și în cazul OTRTL-II, numai că, în cadrul acestor operațiuni, costul creditului este legat de volumul de împrumuturi acordate de băncile participante: dacă o bancă își îmbunătățește suficient activitatea de creditare a economiei reale, în loc să plătească dobândă, poate primi dobândă „plătind” o rată negativă. Această rată poate atinge nivelul scăzut al ratei dobânzii la facilitatea de depozit, care este, în prezent, de -0,4%.

OTRTL-II se asociază celorlalte politici acomodative ale BCE și sprijină transmisia acestora la nivelul economiei reale. Aceasta ne ajută să ne îndeplinim obiectivul nostru principal privind stabilitatea prețurilor.