A klímaváltozás és az Európai Központi Bank

A klímaváltozás mindenkit érint, így a központi bankokat is. Az EKB-ban mindannyian tudatában vagyunk ennek, és megbízatásunk keretein belül hozzájárulunk ennek a világméretű kihívásnak a megoldásához.

Elsősorban a piaci szereplőket, a törvényhozókat és a szabályalkotókat támogatjuk a klímaváltozásból eredő kockázatok feltérképezésében, továbbá segítjük egy olyan világos rendszer kidolgozását, amellyel ezek a kockázatok kezelhetők.


Pénzpolitika és klímaváltozás

„Az EKB, megbízatásának keretein belül kétféle módon tudja – és köteles – aktívan támogatni az alacsony széndioxid kibocsátású gazdaságra való áttérést: először is segít a „játékszabályok” meghatározásában, másodszor pedig úgy, hogy maga is ennek megfelelően jár el, amennyiben ez nem hátrányos az árstabilitás szempontjából.

Benoît Cœuré, az EKB Igazgatóságának tagja

Beszéd


Az EKB három fő illetékességi körben tesz lépéseket

Bankfelügyelet

A felügyeleti munkatársak a bankok körében igyekeznek növelni a tudatosságot a klímaváltozásból eredő kockázatokról. Cél a bankok megfelelő kockázatkezelésének lehetővé tétele.

Pénzügyi stabilitás

A pénzügyi stabilitási szakértők mérik és vizsgálják azokat a kockázatokat, amelyek a pénzügyi rendszert a klímaváltozás nyomán érintik. Megállapításaikat megosztják a nyilvánossággal, a piaci szereplőkkel és a döntéshozókkal.

Pénzpolitika és piaci műveletek

A piaci műveletek szakértői az EKB nem monetáris portfólióinak a kezelése során szemmel tartják a fenntarthatósági szempontot. Az EKB eszközvásárlási programjainak részeként zöld kötvényekbe is befektetünk. A hasonló befektetéseket korlátozza, hogy a felesleges piaci torzulásokat kerülnünk kell, és törekednünk kell az egyenlő versenyfeltételekre.


Az EKB a következő csoportosulások tagja

A pénzügyi rendszer zölddé tételére létrehozott hálózat (NGFS)

Az NGFS mind az öt kontinensről magában foglal jegybankokat és pénzügyi felügyeleteket. Keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel zökkenőmentesen áttérhetnek az alacsony szén-dioxid-kibocsátással működő gazdaságra. Első jelentésüket 2019. április 17-én publikálták; ebben a zöldebb pénzügyi rendszer megteremtésének módjairól tesznek ajánlásokat a jegybankoknak és a felügyeleteknek.

A fenntartható pénzügyek műszaki szakértői csoportja (TEG)

Az Európai Bizottság által felállított TEG csoport tagjaként az EKB hozzájárul egy olyan osztályozási rendszer kidolgozásához, amely meghatározza, hogy mely tevékenységek tekinthetők környezetvédelmi szempontból fenntarthatónak (zöld) vagy károsnak (barna). Egy ilyen rendszer segítségével a befektetők számára lehetővé válik, hogy a tőkét – például a zöld kötvények közvetítésével – a fenntartható beruházások felé irányítsák.


Egyéb kezdeményezések

Zöld EKB

Folyamatosan dolgozunk az EKB ökológiai lábnyomának a csökkentésén. Akit érdekelnek eddigi eredményeink, látogasson el a Környezetvédelem weboldalunkra.

Európai Mobilitási Hét

Az EKB rendszeresen részt vesz ezen a rendezvényen, és munkavállalóit biztatja, hogy lehetőleg a bejárás valamelyik környezetbarát módját válasszák.

Föld órája

Az EKB 2012. óta vesz részt ezen a rendezvényen. A főépületben lekapcsoljuk a villanyokat, ezzel hívjuk fel a figyelmet a klímaváltozásra.


Fontosabb kiadványok