Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Što su smjernice buduće monetarne politike?

15. prosinca 2017. (posuvremenjeno 28. srpnja 2022.)

Kada središnja banka daje smjernice buduće monetarne politike, ona pruža informacije o svojim namjerama povezanima s budućom monetarnom politikom na temelju vlastite procjene izgleda za stabilnost cijena.

ESB je prvi put objavio smjernice buduće monetarne politike u srpnju 2013. Upravno vijeće ESB‑a tada je izjavilo kako očekuje da će kamatne stope i dalje biti niske tijekom duljeg razdoblja. Smjernice buduće monetarne politike ESB‑a otada su više puta preoblikovane.

Kako bi zadržale vjerodostojnost, njihov sadržaj mora uvijek biti usklađen s procjenom Upravnog vijeća povezanom s trenutačnom gospodarskom situacijom i izgledima za budućnost, osobito inflacijskim izgledima.

Kako djeluju?

Na sljedećem primjeru pokazat ćemo kako djeluju smjernice buduće monetarne politike.

smjernice buduće monetarne politike

Kada su potrebne smjernice buduće monetarne politike?

Konvencionalni instrumenti monetarne politike ESB-a (ključne kamatne stope) upotrebljavaju se za održavanje inflacije u europodručju u skladu s ESB‑ovim ciljem. Na primjer, kada je stopa inflacije prekomjerno niska, ESB može sniziti svoje kamatne stope kako bi je povisio. Ali ako su kamatne stope već vrlo niske, daljnje smanjivanje vjerojatno ne bi bilo smisleno. Tada su potrebni drugi instrumenti politike. Smjernice buduće monetarne politike jedan su od tih instrumenata.

U takvim okolnostima, zahvaljujući jasnim informacijama o namjerama povezanima s budućom monetarnom politikom, banke, sudionici na financijskim tržištima, poduzeća i potrošači bolje razumiju na koji će se način vjerojatno kretati troškovi zaduživanja i gospodarstvo dobiva potreban poticaj.

Stoga smjernice buduće monetarne politike pridonose većoj učinkovitosti monetarne politike ESB‑a i pomažu nam u ostvarenju našega glavnog cilja, a to je služiti građanima Europe održavanjem stabilnosti cijena u cijelom europodručju.