Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Mi az előretekintő útmutatás?

2017. december 15. (Frissítés napja: 2022. július 28.)

A központi bank előretekintő útmutatása azt jelenti, hogy az árstabilitási kilátásokra vonatkozó értékelése alapján tájékoztat a jövőbeli monetáris politikai szándékairól.

Az Európai Központi Bank 2013 júliusában alkalmazta először az eszközt, amikor a Kormányzótanács közölte, hogy huzamosabb ideig alacsony kamatokra számít. Ezt követően több alkalommal is pontosítottuk az útmutatás megfogalmazását.

Ahhoz, hogy hiteles legyen az EKB monetáris politikai szándékait jelző előretekintő útmutatás, tartalmilag mindig összhangban kell legyen a Kormányzótanácsnak az aktuális gazdasági helyzetről és a jövőbeli – különösen az inflációval kapcsolatos – kilátásokról alkotott értékelésével.

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

Nézzünk egy példát az előretekintő útmutatás működésére:

Előretekintő útmutatás

Mikor van szükség előretekintő útmutatásra?

Az EKB konvencionális monetáris politikai eszköztárának (irányadó kamatlábak) a rendeltetési célja az, hogy az infláció az euroövezetben az EKB céljának megfelelő szinten tartózkodjon. Ha az inflációs ráta túl alacsony, az EKB a kamatok csökkentésével érheti el, hogy újra emelkedni kezdjen. Azonban ha eleve nagyon alacsony a kamatszint, a központi bank aligha érheti el a kívánt hatást további kamatcsökkentéssel, ezért egyéb monetáris politikai eszközt kell keresnie. Az előretekintő útmutatás egy ilyen lehetséges eszköz.

Ilyen körülmények között a jövőbeli monetáris politikai szándékok világos ismertetése segítségével a bankok, a pénzügyi piaci szereplők, a vállalatok és a fogyasztók jobban fel tudják mérni a hitelfelvételi költségek jövőbeli alakulását, és a gazdaság is megkaphatja a kezdeti lökést.

Az előretekintő útmutatás tehát fokozza az EKB monetáris politikájának a hatékonyságát, elősegítve fő célunk megvalósítását, hogy az európai lakosságot az euroövezeti árak stabilan tartása révén szolgáljuk.