Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Što su kamatne stope i u čemu je razlika između nominalne i realne kamatne stope?

25. svibnja 2016.

Kamate su trošak, odnosno cijena koju plaćate za pozajmljivanje novca, ali i prinos, odnosno novac koji zarađujete štednjom.

Kamate su trošak, odnosno cijena koju plaćate za pozajmljivanje novca, ali i prinos, odnosno novac koji zarađujete štednjom. Drugim riječima, pozajmite li novac od banke, kamate su iznos koji ćete platiti za taj zajam. Položite li novac na štedni račun, kamate su iznos koji vam banka isplaćuje za vašu ušteđevinu.

Kamatnim stopama taj se trošak ili prinos izražavaju kao postotak iznosa koji pozajmljujete od banke ili banci (smatra se da banci »pozajmljujete« svoju ušteđevinu).

Ekonomisti razlikuju »nominalnu« i »realnu« kamatnu stopu. U čemu je razlika između njih i zašto je ta razlika važna?

Nominalna kamatna stopa

Nominalna kamatna stopa dogovorena je stopa, koja se plaća. Po toj stopi, na primjer, vlasnici kuća otplaćuju hipotekarni kredit i banke štedišama isplaćuju kamate na štednju. Dužnici plaćaju, a štediše primaju kamate po nominalnoj stopi.

Realna kamatna stopa

Dužnicima i štedišama nije važan jedino nominalni iznos koji plaćaju odnosno primaju, nego i koliko robe, usluga ili nečeg drugog mogu kupiti tim novcem. Ekonomisti to nazivaju kupovnom moći novca. Ona s vremenom obično pada jer cijene rastu zbog inflacije. Uzmemo li u obzir inflaciju, vidjet ćemo koji je realni trošak zaduživanja i realni prinos na štednju. Evo kako to računamo:

realna kamatna stopa = nominalna kamatna stopa – inflacija

Kako to funkcionira u praksi? Pogledajte primjer.

Ako netko položi iznos od 1000 € na štedni račun i dobije nominalnu kamatnu stopu u visini 2,5 %, za godinu dana moći će podići 1025 €. Međutim, ako cijene porastu za 3 %, trebat će 1030 € da bi kupio robu ili usluge koje su godinu dana prije koštale 1000 €. To znači da je realni prinos zapravo –0,5 %. To je realna kamatna stopa i izračunava se oduzimanjem stope inflacije (3 %) od nominalne kamatne stope (2,5 %).

Kretanje nominalnih i realnih kamatnih stopa u europodručju

Realna kamatna stopa varira ovisno o nominalnoj kamatnoj stopi i stopi inflacije. Na primjer, početkom 80‑ih godina prošlog stoljeća prosječna je nominalna kamatna stopa u europodručju bila visoka, ali je i inflacija bila visoka. Zbog toga je prosječna realna kamatna stopa bila niska. Donji grafikon pokazuje kretanje prosječne nominalne i realne kamatne stope na kratkoročne bankovne depozite u državama europodručja te stope inflacije od 1981. godine.

Napomena: postotci – Izvor: Eurostat, ESB, nacionalne središnje banke, procjene ESB‑a