Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Ce sunt ratele dobânzilor și care este diferența dintre rata nominală a dobânzii și rata reală a dobânzii?

25 mai 2016

Dobânda reprezintă costul împrumuturilor pe care le faci și câștigurile pe care le obții din economii

Dobânda reprezintă costul împrumuturilor pe care le faci și câștigurile pe care le obții din economii. Cu alte cuvinte, dacă împrumuți bani de la o bancă, dobânda este suma pe care o plătești pentru împrumut. Atunci când depui bani într-un cont de economii, dobânda este randamentul pe care îl primești de la bancă pentru banii economisiți.

Ratele dobânzilor indică acest cost sau randament ca procent din suma pe care o iei sau o dai cu împrumut (având în vedere că „dai cu împrumut” băncii economiile tale).

Economiștii fac diferența între rata „nominală” a dobânzii și rata „reală” a dobânzii, însă în ce constă această diferență și de ce este ea importantă?

Rata nominală a dobânzii

Rata nominală a dobânzii reprezintă rata convenită și plătită efectiv. De exemplu, aceasta este rata pe care proprietarii de locuințe o plătesc pentru creditul lor ipotecar sau randamentul pe care deponenții îl primesc pentru depozitele lor. Debitorii plătesc rata nominală, iar deponenții o primesc.

Rata reală a dobânzii

Nu numai rata nominală plătită sau primită este importantă pentru debitori și deponenți, ci și cantitatea de bunuri, servicii sau alte lucruri pe care le pot achiziționa cu banii respectivi. Economiștii numesc acest concept „puterea de cumpărare a banilor”. De regulă, aceasta scade în timp, pe măsură ce prețurile cresc ca urmare a inflației. Dacă luăm în considerare inflația, aflăm care este costul real al împrumutului și randamentul real al economiilor. Iată cum se calculează:

rata reală a dobânzii = rata nominală a dobânzii - inflație

Cum funcționează în practică? Exemplu

Un deponent care depune 1 000 EUR într-un cont cu scadența la un an poate beneficia de o rată nominală a dobânzii de 2,5%, obținând astfel, după un an, 1 025 EUR. Totuși, în cazul în care prețurile cresc cu 3%, deponentul va avea nevoie de 1 030 EUR pentru a achiziționa aceleași bunuri sau servicii care, cu un an în urmă, ar fi costat 1 000 EUR, ceea ce înseamnă că randamentul real va fi fost, de fapt, de -0,5%. Acesta reprezintă rata reală a dobânzii și se calculează scăzând rata inflației (3%) din rata nominală a dobânzii (2,5%).

Evoluția ratei nominale a dobânzii și a ratei reale a dobânzii în zona euro

Rata reală a dobânzii variază în funcție de rata nominală și de rata inflației. De exemplu, la începutul anilor '80, chiar dacă rata nominală medie a dobânzii în zona euro era ridicată, și inflația era ridicată. Prin urmare, rata reală medie a dobânzii era scăzută. Graficul de mai jos prezintă evoluția ratelor nominale și a celor reale medii ale dobânzilor la depozitele bancare pe termen scurt în țările din zona euro și rata inflației începând cu 1981.

Notă: %. Sursa: Eurostat, BCE, BCN, estimări ale BCE.