Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
  • PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Broj krivotvorenih euronovčanica ostao je malen u 2023.

29. siječnja 2024.

  • U 2023. iz optjecaja je povučeno 467 000 krivotvorenih euronovčanica, što je među najnižim zabilježenim razinama krivotvorenih novčanica u odnosu na ukupni broj novčanica u optjecaju.
  • Više od 70 % povučenih krivotvorina čine apoeni od 20 € i 50 €.
  • Euronovčanice su i dalje sigurno i pouzdano sredstvo plaćanja.
  • Autentičnost euronovčanica može se provjeriti metodom »osjeti, pogledaj i nakreći«.

U 2023. iz optjecaja je povučeno oko 467 000 krivotvorenih euronovčanica. Malo je vjerojatno da ćete doći u doticaj s krivotvorenim novčanicama jer je njihov broj i dalje malen u odnosu na broj autentičnih euronovčanica u optjecaju. U 2023. na milijun autentičnih novčanica u optjecaju otkriveno je samo 16 krivotvorenih novčanica, što je među najnižim zabilježenim omjerima od uvođenja euronovčanica (vidi donji grafikon).

Grafikon

Broj krivotvorenih euronovčanica otkrivenih u jednoj godini na milijun autentičnih euronovčanica u optjecaju

Premda je omjer vrlo nizak, broj krivotvorenih novčanica povećao se u odnosu na 2022., kada je bio iznimno malen nakon pandemije bolesti COVID‑19. Bez obzira na to, broj krivotvorina manji je nego u godinama koje su prethodile pandemiji.

I dalje se najviše krivotvore apoeni od 20 € i 50 €. Oni zajedno čine više od 70 % ukupnog broja krivotvorenih novčanica (vidi donju tablicu). U državama europodručja pronađeno je 97,2 % krivotvorenih novčanica, 1,9 % pronađeno je u državama članicama EU‑a izvan europodručja i 0,9 % u ostalim dijelovima svijeta.

Tablica

Prikaz krivotvorenih novčanica po apoenima u 2023.

Apoen

5 €

10 €

20 €

50 €

100 €

200 €

500 €

Postotni udio

1,8

8,4

34,0

38,4

11,7

4,5

1,2

Većinu krivotvorenih novčanica jednostavno je otkriti zato što nemaju zaštitna obilježja ili imaju vrlo loše imitacije zaštitnih obilježja. Građani ne moraju biti zabrinuti zbog krivotvorenja, ali bi trebali ostati oprezni. Novčanice se mogu provjeriti jednostavnom metodom »osjeti, pogledaj i nakreći« koja je opisana na mrežnoj stranici posvećenoj zaštitnim obilježjima i na mrežnim stranicama nacionalnih središnjih banaka europodručja. Osim toga, Eurosustav pomaže osobama koje profesionalno rukuju gotovinom tako što provjerava uređaje za obradu novčanica. Uspješno testirani uređaji mogu pouzdano prepoznati krivotvorine i povući ih iz optjecaja.

Plaćanje krivotvorenim novčanicama kazneno je djelo koje može dovesti do kaznenog progona. Ako dobijete sumnjivu novčanicu, usporedite je s novčanicom za koju znate da je autentična. Ako se vaše sumnje pokažu opravdanima, obratite se policiji ili, ovisno o nacionalnoj praksi, nacionalnoj središnjoj banci ili svojoj poslovnoj banci. Eurosustav aktivno podupire tijela za kazneni progon u borbi protiv krivotvorenja novčanica.

Predstavnici medija mogu se s upitima obratiti Nicosu Keranisu, tel. +49 172 758 7237.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije