Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
  • PERSBERICHT

Ook in 2023 weer weinig valse eurobankbiljetten

29 januari 2024

  • 467.000 valse eurobankbiljetten zijn in 2023 uit omloop genomen, een van de laagste aantallen ooit in verhouding tot het totale aantal bankbiljetten in omloop
  • Meer dan 70% hiervan betrof biljetten van €20 en €50
  • Eurobankbiljetten blijven een veilig en betrouwbaar betaalmiddel
  • De echtheid van eurobankbiljetten kan worden gecontroleerd met de ‘voel, kijk en kantel’-methode

In 2023 zijn ongeveer 467.000 valse eurobankbiljetten uit omloop genomen. De kans om een vervalsing in handen te krijgen is klein, want in verhouding tot het aantal echte eurobankbiljetten in omloop blijft het aantal vervalsingen gering. In 2023 werden per miljoen echte bankbiljetten in omloop slechts 16 vervalsingen ontdekt, één van de laagste cijfers sinds de invoering van de eurobankbiljetten (zie de grafiek).

Grafiek

Aantal ontdekte vervalste eurobankbiljetten per miljoen echte biljetten in omloop, per jaar

Dit cijfer is weliswaar erg laag, maar betekent toch een toename van het aantal vervalsingen ten opzichte van 2022, toen het aantal vervalsingen uitzonderlijk laag was na de coronapandemie. Het aantal vervalsingen bleef wel lager dan in de jaren voorafgaand aan de pandemie.

De biljetten van €20 en €50 werden opnieuw het vaakst vervalst. Samen waren ze goed voor meer dan 70% van alle valse biljetten (zie de tabel). De meeste vervalsingen (97,2%) werden aangetroffen in landen van het eurogebied, terwijl 1,9% werd ontdekt in EU-lidstaten buiten het eurogebied en 0,9% in andere delen van de wereld.

Tabel

Valse eurobankbiljetten in 2023, naar coupure

Coupure

€5

€10

€20

€50

€100

€200

€500

Percentage van het totaal

1,8

8,4

34,0

38,4

11,7

4,5

1,2

De meeste vervalsingen zijn gemakkelijk te ontdekken, omdat de veiligheidskenmerken ontbreken of zeer slecht zijn nagemaakt. Het publiek hoeft zich geen zorgen te maken over vervalsingen, maar moet wel waakzaam blijven. Bankbiljetten kunnen worden gecontroleerd met de eenvoudige ‘voel, kijk en kantel’-methode, die wordt beschreven op de speciale webpagina met echtheidskenmerken en op de websites van de nationale centrale banken van het eurogebied. Verder helpt het Eurosysteem professionele geldverwerkers door ervoor te zorgen dat bankbiljettensorteer- en -verwerkingsmachines, die zijn getest en goedgekeurd, vervalsingen op betrouwbare wijze kunnen herkennen en innemen.

Met valse bankbiljetten betalen is een misdrijf dat tot vervolging kan leiden. Als u een verdacht bankbiljet in handen krijgt, vergelijk het dan onmiddellijk met een biljet waarvan u weet dat het echt is. Als uw vermoeden wordt bevestigd, neemt u contact op met de politie of (afhankelijk van wat in uw land gebruikelijk is) uw nationale centrale bank of uw eigen retail-of handelsbank. Het Eurosysteem ondersteunt politie en justitie in de strijd tegen valsemunterij.

De media kunnen met hun vragen terecht bij Nicos Keranis, tel. +49 172 758 7237.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media