Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
  • SPOROČILO ZA JAVNOST

Število ponarejenih eurskih bankovcev je v letu 2023 ostalo majhno

29. januar 2024

  • Leta 2023 je bilo iz obtoka umaknjenih 467.000 ponarejenih eurskih bankovcev, kar je glede na število vseh bankovcev v obtoku ena najnižjih ravni doslej.
  • Več kot 70% umaknjenih ponaredkov sta predstavljala apoena za 20 € in 50 €.
  • Eurski bankovci ostajajo varno in zaupanja vredno plačilno sredstvo.
  • Pristnost eurskih bankovcev je mogoče preveriti z metodo »otip-pogled-nagib«.

Leta 2023 je bilo iz obtoka umaknjenih približno 467.000 ponarejenih bankovcev eura. Zelo malo verjetno je, da boste prejeli ponarejen bankovec, saj ostaja število ponaredkov v primerjavi s številom pristnih bankovcev v obtoku majhno. V letu 2023 je bilo na milijon pristnih bankovcev v obtoku odkritih le 16 ponaredkov, kar je eden najmanjših deležev od uvedbe eurskih bankovcev (glej graf spodaj).

Graf

Število odkritih ponarejenih bankovcev na leto na milijon pristnih eurskih bankovcev v obtoku

Čeprav je delež zelo majhen, se je dejansko število ponaredkov povečalo v primerjavi z letom 2022, ko je bilo po pandemiji koronavirusa (COVID-19) število ponaredkov izjemno nizko. V vsakem primeru je število ponaredkov ostalo manjše kot v letih pred pandemijo.

Apoena za 20 € in 50 € sta bila še vedno najpogosteje tarča ponarejevalcev, saj sta skupaj predstavljala več kot 70% vseh ponaredkov (glej spodnjo tabelo). V državah euroobmočja je bilo zaseženih 97,2% ponaredkov, v državah članicah EU zunaj euroobmočja 1,9%, drugod po svetu pa 0,9%.

Tabela

Porazdelitev ponaredkov po apoenih v letu 2023

Apoen

5 €

10 €

20 €

50 €

100 €

200 €

500 €

Delež v odstotkih

1,8

8,4

34,0

38,4

11,7

4,5

1,2

Večino ponaredkov je mogoče zlahka prepoznati, saj bodisi sploh nimajo ali pa imajo samo zelo slabe imitacije zaščitnih elementov. Ljudem ni treba skrbeti glede ponarejanja, vseeno pa morajo ostati pozorni. Bankovce je mogoče preveriti s preprosto metodo »otip-pogled-nagib«, ki je opisana na spletni strani ECB o zaščitnih elementih in na spletnih straneh nacionalnih centralnih bank v euroobmočju. Eurosistem obenem pomaga profesionalnim uporabnikom gotovine s testiranjem naprav za obdelavo in razvrščanje bankovcev, s čimer zagotavlja, da naprave, ki so uspešno opravile test, zanesljivo prepoznajo ponaredke in jih umaknejo iz obtoka.

Plačevanje s ponarejenimi bankovci je kaznivo dejanje, ki se lahko kazensko preganja. Če prejmete sumljiv bankovec, ga neposredno primerjajte z drugim, za katerega veste, da je pristen. Če se vaš sum potrdi, vas prosimo, da o tem obvestite policijo ali – kjer nacionalna praksa to dopušča – centralno banko svoje države oziroma svojo poslovno banko. Eurosistem aktivno podpira organe kazenskega pregona v boju proti ponarejanju denarja.

Kontaktna oseba za novinarska vprašanja je Nicos Keranis, tel. +49 172 758 7237.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije