Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
  • LEHDISTÖTIEDOTE

Euroseteliväärennösten määrä oli jälleen pieni vuonna 2023

29.1.2024

  • Vuonna 2023 poistettiin kierrosta 467 000 väärennettyä euroseteliä. Se on yksi kaikkien aikojen pienimmistä väärennösten osuuksista suhteessa liikkeessä olevien setelien määrään.
  • Yli 70 % väärennöksistä oli joko 20 tai 50 euron seteleitä.
  • Euroseteleihin luotetaan, ja niillä on turvallista maksaa.
  • Eurosetelien aitouden voi tarkastaa tunnustele–katso–kallistele-menetelmällä.

Vuonna 2023 poistettiin kierrosta noin 467 000 väärennettyä euroseteliä. Mahdollisuus saada väärennetty seteli on euroalueella pieni. Liikkeessä oleviin euroseteleihin nähden väärennöksiä esiintyy vähän. Miljoonaa aitoa liikkeessä olevaa seteliä kohden löydettiin vain 16 väärennöstä, mikä on yksi pienimpiä väärennösten osuuksia sitten eurosetelien käyttöönoton (ks. kuvio).

Kuvio

Löytyneiden väärennösten määrä miljoonaa aitoa liikkeessä olevaa seteliä kohden eri vuosina

Vaikka löytyneiden väärennösten osuus aidoista seteleistä on hyvin pieni, niiden absoluuttinen määrä kasvoi vuodesta 2022, jolloin väärennöksiä oli koronaviruspandemian (COVID-19) jäljiltä poikkeuksellisen vähän. Väärennösten määrä oli kuitenkin pienempi kuin pandemiaa edeltäneinä vuosina.

Eniten väärennettiin edelleen 20 ja 50 euron seteleitä. Niiden yhteenlaskettu osuus oli yli 70 % kaikista väärennöksistä (ks. taulukko). Väärennöksistä suurin osa (97,2 %) havaittiin euroalueen maissa, 1,9 % euroalueeseen kuulumattomissa EU-maissa ja loput 0,9 % muualla maailmassa.

Taulukko

Väärennösten jakautuminen seteliarvon mukaan vuonna 2023

Seteliarvo

5 €

10 €

20 €

50 €

100 €

200 €

500 €

Prosenttiosuus

1,8

8,4

34,0

38,4

11,7

4,5

1,2

Useimmat väärennökset on helppo tunnistaa, sillä turvatekijät puuttuvat kokonaan tai niiden jäljitelmät ovat heikkolaatuisia. Syytä huoleen ei siis ole, mutta yleisön toivotaan olevan valppaana. Setelien aitouden voi varmistaa yksinkertaisella tunnustele–katso–kallistele-testillä, joka on kuvattu EKP:n verkkosivuilla Turvatekijät-osiossa sekä euroalueen kansallisten keskuspankkien sivuilla. Eurojärjestelmä auttaa rahaa ammatissaan käsitteleviä varmistamaan, että testatut setelinkäsittelylaitteet tunnistavat väärennökset luotettavasti ja poistavat ne kierrosta.

Väärennösten käyttäminen maksuvälineinä on rikos ja voi johtaa rikossyytteeseen. Väärennökseksi epäiltyä seteliä kannattaa verrata sellaiseen, jonka tietää olevan aito. Jos seteli osoittautuu väärennökseksi, on syytä ottaa yhteyttä poliisiin tai (kansallisen käytännön mukaan) kansalliseen keskuspankkiin tai oman pankin konttoriin. Eurojärjestelmä tukee viranomaisia väärennösten torjunnassa.

Tiedotusvälineiden kysymyksiin vastaa Nicos Keranis puhelinnumerossa +49 172 758 7237.

YHTEYSTIEDOT

Euroopan keskuspankki

Viestinnän pääosasto

Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Yhteystiedot medialle