Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Odluke monetarne politike

10. ožujka 2016.

Upravno vijeće ESB-a na današnjem je sastanku donijelo sljedeće odluke monetarne politike:

(1) Kamatna stopa na glavne operacije refinanciranja koje provodi Eurosustav smanjit će se za 5 baznih bodova na 0,00 % od operacije koja će biti namirena 16. ožujka 2016.

(2) Kamatna stopa na stalno raspoloživu mogućnost granične posudbe od središnje banke smanjit će se za 5 baznih bodova na 0,25 %, pri čemu ta odluka stupa na snagu 16. ožujka 2016.

(3) Kamatna stopa na stalno raspoloživu mogućnost deponiranja kod središnje banke smanjit će se za 10 baznih bodova na –0,40 %, pri čemu ta odluka stupa na snagu 16. ožujka 2016.

(4) Od travnja će se iznos mjesečnih kupnji u sklopu programa kupnje vrijednosnih papira povećati na 80 mlrd. EUR.

(5) Obveznice s investicijskim rejtingom nominirane u eurima koje su izdala nebankovna društva s poslovnim nastanom u europodručju uvrstit će se u popis imovine prihvatljive za redovite kupnje.

(6) U lipnju 2016. započinje novi niz od četiriju ciljanih operacija dugoročnijeg refinanciranja, od kojih će svaka imati rok dospijeća od četiri godine. Uvjeti zaduživanja u tim operacijama mogu doseći razinu koja je jednaka kamatnim stopama na mogućnost deponiranja.

Predsjednik ESB-a iznijet će razloge za te odluke na današnjoj konferenciji za novinare s početkom u 14.30 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Točne formulacije koje je usuglasilo Upravno vijeće možete pronaći u tekstu na engleskom jeziku.

KONTAKT

Europska središnja banka

glavna uprava Odnosi s javnošću

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Kontaktni podatci za medije