Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

Monetairbeleidsbeslissingen

10 maart 2016

Tijdens zijn vergadering van vandaag heeft de Raad van Bestuur van de ECB de volgende monetairbeleidsbeslissingen genomen:

(1) Het rentetarief voor de basisherfinancieringstransacties van het Eurosysteem wordt met 5 basispunten verlaagd naar 0,00%, met ingang van de transactie die zal worden verrekend op 16 maart 2016.

(2) Het rentetarief voor de marginale beleningsfaciliteit wordt met 5 basispunten verlaagd naar 0,25%, met ingang van 16 maart 2016.

(3) Het rentetarief voor de depositofaciliteit wordt met 10 basispunten verlaagd naar ‑0,40%, met ingang van 16 maart 2016.

(4) De maandelijkse aankopen in het kader van het aankoopprogramma voor activa zullen vanaf april worden verhoogd tot €80 miljard.

(5) Hoogwaardige (‘investment-grade’) in euro luidende obligaties die zijn uitgegeven door in het eurogebied gevestigde niet-bancaire ondernemingen zullen worden opgenomen op de lijst van activa die voor de reguliere aankopen in aanmerking komen.

(6) Een nieuwe reeks van vier gerichte langerlopende herfinancieringstransacties (TLTRO II), elk met een looptijd van vier jaar, zal van start gaan, te beginnen in juni 2016. De bij deze transacties geldende leenvoorwaarden kunnen zo laag zijn als het rentetarief voor de depositofaciliteit.

De President van de ECB zal de overwegingen die aan deze beslissingen ten grondslag liggen, toelichten op een persconferentie die vandaag om 14.30 uur Midden-Europese tijd begint.

Voor de exacte bewoordingen van de door de Raad van Bestuur overeengekomen tekst wordt verwezen naar de Engelstalige versie.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media