Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
COMUNICAT DE PRESĂ

Politica de mediu a BCE obţine din nou certificarea EMAS

3 august 2012

Recent, BCE i-a fost acordată din nou certificarea de mediu în conformitate cu standardul ISO 14001 şi cu sistemul de management de mediu și audit al UE ( Eco-Management and Audit Scheme – EMAS), după obţinerea acesteia pentru prima dată în anul 2010. Aceasta constituie o recunoaştere a angajamentului pe termen lung al BCE de a îşi îmbunătăţi constant performanţele în acest domeniu, în special prin reducerea la minimum a amprentei ecologice şi a emisiilor de carbon.

BCE a adoptat pentru prima dată o politică de mediu în anul 2007 şi, pentru a asigura realizarea obiectivelor sale, a implementat un sistem de management de mediu ( Environmental Management System – EMS), în conformitate cu standardul ISO 14001 şi cu EMAS, care se referă la totalitatea activităţilor desfăşurate la sediul acestei instituţii. BCE publică, în prezent, cea de‑a doua actualizare a declaraţiei sale de mediu. Declaraţia evidenţiază rezultatele obţinute în ultimii ani în ceea ce priveşte performanţele de mediu, precum şi aspectele, obiectivele, ţintele şi măsurile privind mediul care urmează să fie adoptate în cadrul viitorului program de mediu.

Rezultate obţinute

Anul care a trecut marchează o nouă realizare în materie de recunoaştere a eforturilor BCE de a reduce amprenta ecologică şi a angajamentului acesteia de a face faţă unor dificultăţi care se extind dincolo de cele determinate de criza financiară. Principala realizare a sistemului de management de mediu a reprezentat-o tendinţa pozitivă a performanţelor de mediu. Amprenta de carbon a BCE în anul 2011 a fost calculată la aproximativ 9 000 de tone de emisii de carbon, valoare care reprezintă o scădere de aproximativ 30%, comparativ cu anul 2009.

Alte rezultate includ: reorientarea către surse de energie regenerabilă atât în cadrul tuturor clădirilor BCE, cât şi al şantierului noului sediu al acestei instituţii; faptul că aproximativ 100% din hârtia utilizată la nivel intern de BCE (în scopul copierii şi al tipăririi) este integral reciclată şi poartă eticheta Der Blaue Engel; şi aplicarea programului destinat companiilor al căilor ferate germane (Deutsche Bahn), care promovează călătoriile pe calea ferată fără emisii de carbon.

BCE este hotărâtă să îşi îmbunătăţească în continuare performanţele de mediu până în anul 2013. Accentul se va pune pe conştientizarea sporită a personalului şi pe angajamentul de a susţine obiectivul reducerii suplimentare a amprentei totale de carbon a BCE cu 10%. Mai multe informaţii referitoare la planurile şi acţiunile de mediu ale BCE pot fi obţinute accesând linkul la versiunea actualizată în anul 2012 a declaraţiei de mediu a BCE (disponibilă numai în limba engleză).

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media