Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Okoljski politiki ECB zopet podeljen certifikat EMAS

3. avgust 2012

Evropski centralni banki (ECB) je bil nedavno zopet podeljen okoljski certifikat v skladu s standardom ISO 14001 ter sistemom za okoljsko ravnanje in presojo, ki ga je vzpostavila EU ( Eco-Management and Audit Scheme, EMAS), potem ko je okoljski certifikat prvič prejela leta 2010. To je priznanje dolgoročni zavezanosti ECB, da stalno izboljšuje okoljsko uspešnost, zlasti z zmanjševanjem ekološkega odtisa in izpustov ogljikovega dioksida.

ECB je okoljsko politiko prvič sprejela leta 2007. Da bi zagotovila doseganje svojih ciljev, je skladno s standardom ISO 14001 in sistemom EMAS vzpostavila sistem okoljskega ravnanja, ki zajema vse aktivnosti v njenih prostorih. ECB je objavila drugo dopolnitev svoje okoljske izjave. V izjavi so predstavljeni dosežki na področju okoljske uspešnosti v zadnjih desetih letih ter okoljski vidiki, cilji in ukrepi, ki jih je treba sprejeti v okviru naslednjega okoljskega programa.

Okoljski dosežki

Preteklo leto je zaznamoval še en uspeh, kar zadeva priznanje prizadevanjem ECB, da zmanjša svoj okoljski odtis, in njeni zavezanosti, da se loti izzivov onkraj finančne krize. Glavni dosežek sistema okoljskega ravnanja je pozitiven trend v okoljski uspešnosti. Po izračunih je ogljični odtis ECB leta 2011 znašal približno 9.000 ton izpustov ogljikovega dioksida, kar predstavlja približno 30-odstotno zmanjšanje v primerjavi z letom 2009.

Drugi okoljski dosežki so naslednji: prehod na obnovljive vire energije za oskrbovanje vseh sedanjih prostorov ECB in gradbišča nove stavbe ECB; dejstvo, da je skoraj 100% papirja, ki se porabi v ECB (za kopiranje in tiskanje), popolnoma recikliranega in ima oznako »Blue Angel«; uporaba poslovnega programa nemških železnic za potovanja brez ogljikovih izpustov po železnici.

ECB je trdno odločena, da bo svojo okoljsko uspešnost do leta 2013 še izboljšala. Pozornost bo usmerjena na povečanje ozaveščenosti med zaposlenimi in na odločno podporo cilju, da se skupni ogljični odtis ECB zmanjša za nadaljnjih 10%. Če želite več informacij o okoljskih ukrepih in načrtih ECB, potem prek povezave prenesite dopolnitev okoljske izjave 2012 (na voljo samo v angleščini).

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije