Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
COMUNICAT DE PRESĂ

Estonia aderă la zona euro

1 ianuarie 2011

Moneda euro a fost introdusă astăzi în Estonia. În consecinţă, numărul statelor membre ale UE care utilizează moneda unică europeană a ajuns la 17, reprezentând o populaţie totală de aproximativ 331 de milioane de locuitori. Banca Centrală Europeană (BCE) salută această nouă extindere a zonei euro.

Ca urmare a adoptării euro de către Estonia, banca centrală a acestei ţări – Eesti Pank – devine membră a Eurosistemului, sistemul băncilor centrale din zona euro, format din BCE şi, începând de astăzi, cele 17 bănci centrale naţionale (BCN) din statele membre ale UE care au adoptat euro. În conformitate cu Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale şi al Băncii Centrale Europene, Eesti Pank a vărsat partea rămasă din contribuţia sa la capitalul BCE şi a transferat contribuţia la activele externe de rezervă ale BCE.

Integrarea instituţiilor financiare monetare (IFM) estoniene în sistemul bancar al zonei euro la data de 1 ianuarie 2011 a fost deja luată în considerare la publicarea necesarului de lichiditate al zonei euro şi la stabilirea nivelului alocării de referinţă ( benchmark allotment) la 28 decembrie 2010. Contrapartidele estoniene ale Eurosistemului vor putea participa la operaţiunile de piaţă monetară ale BCE anunţate după data de 1 ianuarie 2011.

Lista IFM din Estonia supuse regimului rezervelor minime obligatorii, precum şi listele IFM din celelalte state membre ale UE care au adoptat moneda euro sunt publicate pe website-ul BCE. Totodată, între 1 şi 18 ianuarie 2011 este prevăzută o perioadă tranzitorie de aplicare a rezervelor minime obligatorii pentru IFM estoniene. Activele de pe teritoriul Estoniei eligibile pentru constituirea de garanţii aferente operaţiunilor de creditare ale Eurosistemului au fost, de asemenea, adăugate în lista activelor negociabile eligibile din zona euro, disponibilă pe website-ul BCE.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media