Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
LEHDISTÖTIEDOTE

Virosta euroalueen jäsen

1.1.2011

Euro on tänään otettu onnistuneesti käyttöön Virossa. Yhteistä rahaa käyttää siis jo noin 331 miljoonaa eurooppalaista seitsemässätoista EU:n jäsenvaltiossa. Euroopan keskuspankki pitää euroalueen laajentumista hyvänä asiana.

Viron otettua euron käyttöön maan keskuspankki on eurojärjestelmän jäsen. Eurojärjestelmän muodostavat EKP ja euron käyttöön ottaneiden EU:n jäsenvaltioiden kansalliset keskuspankit, joita on tästä päivästä lähtien 17. Viron keskuspankki on maksanut kokonaan osuutensa EKP:n pääomasta ja siirtänyt valuuttavarantoja EKP:lle Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja Euroopan keskuspankin perussäännön mukaisesti.

Viron rahalaitokset ovat 1.1.2011 alkaen osa euroalueen pankkijärjestelmää, mikä on otettu huomioon 28.12.2010 julkistetuissa euroalueen likviditeettitarpeissa ja normiallokaatiossa. Eurojärjestelmän virolaiset vastapuolet voivat osallistua eurojärjestelmän avomarkkinaoperaatioihin 1.1.2011 jälkeen.

EKP:n verkkosivuilla julkaistaan luettelot varantovelvoitteen alaisista rahalaitoksista niin Virossa kuin muissakin euron käyttöön ottaneissa EU:n jäsenvaltioissa. Viron rahalaitoksiin siirtymävaiheessa sovellettava vähimmäisvarantojen pitoajanjakso on 1.–18.1.2011. Virossa sijaitsevat eurojärjestelmän luotto-operaatioiden vakuudeksi hyväksyttävät omaisuuserät on lisätty EKP:n verkkosivuilla olevaan vakuuskelpoisten jälkimarkkinakelpoisten omaisuuserien luetteloon.

YHTEYSTIEDOT

Euroopan keskuspankki

Viestinnän pääosasto

Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Yhteystiedot medialle