Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Észtország csatlakozott az euroövezethez

2011. január 1.

Észtországban a mai nappal sikeresen bevezették az eurót. Az egységes fizetőeszközt átvevő EU-tagállamok száma ezzel 17-re emelkedett, és így 331 millió európai fizet immár a közös pénzzel. Az Európai Központi Bank (EKB) üdvözli az euroövezet újabb bővítését.

Az euro észtországi bevezetésével az Eesti Pank, Észtország nemzeti központi bankja az euroövezeti központi bankokat összefogó eurorendszer tagja lett. Az eurorendszer az EKB mellett az eurót már bevezetett 17 EU-tagállam nemzeti központi bankjait tömöríti. A Központi Bankok Európai Rendszere és az Európai Központi Bank alapokmányának megfelelően az Eesti Pank befizette az EKB tőkéjében való fennmaradó részesedését, valamint átutalta az EKB devizatartalékához való hozzájárulását.

Azt, hogy az észt monetáris pénzügyi intézmények (MPI) 2011. január 1-jétől az euroövezet bankrendszerének tagjai, már 2010. december 28-ától, az eurorendszer likviditási igénye és az allokációs referenciaösszeg közzétételének időpontjától figyelembe veszik. Az eurorendszer észt partnerei részt vehetnek az EKB-nak a 2011. január 1. után meghirdetett nyílt piaci műveleteiben.

Az észtországi székhelyű, kötelező tartalékolás alá vont monetáris pénzügyi intézményeknek és az eurót használó többi tagállam MPI-inek névsora megtalálható az EKB honlapján. Emellett 2011. január 1. és 18. között átmeneti jelleggel tartalékolási időszakot tűznek ki, amelyen belül az észt MPI-knek a minimális tartalékolási követelménynek meg kell felelniük. Azok a jegybankképes észtországi eszközök, amelyek az eurorendszer hitelműveleteiben fedezetként felhasználhatók, szintén felkerültek az euroövezeti elfogadható piacképes eszközök listájára, amely az EKB weboldalán tekinthető meg.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok