Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

Internationale jury selecteert de drie prijswinnende ontwerpen in de architectuurwedstrijd voor het nieuwe pand van de ECB

13 februari 2004

Een internationale jury onder voorzitterschap van de Vice-President van de ECB, Lucas Papademos, heeft vandaag de drie winnende ontwerpen geselecteerd in de internationale ontwerpwedstijd voor stadsontwikkeling en bouwkundig ontwerp ten behoeve van het nieuwe pand van de ECB in Frankfurt am Main, Duitsland. Hiermee is de tweede en laatste fase van de ontwerpwedstrijd afgerond.

De prijzen zijn als volgt toegekend:

1ste prijs: Coop Himmelb(l)au, Wenen, Oostenrijk

Dit ontwerp toont een intelligente combinatie van oud en nieuw in beeldhouwvorm. Het samenstel van gebouwen bestaat uit drie basiselementen: de Grossmarkthalle, een “groundscraper” en een veelhoekige dubbele toren. In de ontwerpschets voor de eerste fase lag de “groundscraper” vrijdragend over de Mainboulevard en doorsneed deze de Grossmarkthalle. Nu, in de tweede fase, loopt deze evenwijdig aan de Grossmarkthalle, waardoor het historische gebouw geheel intact blijft. De Grossmarkthalle fungeert als de hoofdingang van de ECB en de semi-publieke ruimte, en is via het conferentiecentrum in de “groundscraper” verbonden met de twee hoge kantoorgebouwen. Dit ontwerp is geserreerd en functioneel.

2de prijs: ASP Schweger Assoziierte, Berlijn, Duitsland

De zwevende “sky bridge” contrasteert met de Grossmarkthalle zonder het historische gebouw te overweldigen. De Grossmarkthalle blijft goed behouden, ofschoon het dak wordt vervangen door een glazen constructie. Dit innovatieve ontwerp, met zijn verticale gebouwen die middels een grote entreeruimte en de beide bovenste, zwevende verdiepingen met elkaar zijn verbonden, zal een opwindend effect creëren. De groeimodule voor mogelijke toekomstige uitbreiding bestaat uit een additionele toren.

3de prijs: 54f architekten/T.R. Hamzah & Yeang, Darmstadt, Duitsland/Selangor, Maleisië

Het ontwerp trekt de aslijnen door van de straten die op de Sonnemannstrasse uitkomen, om zo verschillende landschaps- en bouwkundige elementen te creëren. Teneinde het bestaande aanzicht van de stad te verrijken, zullen ten zuiden van de Grossmarkthalle twee verschillende rechthoekige high-rise kantoorgebouwen worden neergezet. Het open-ruimte-concept is zeer geavanceerd. Bij de kwalitatief hoogwaardige werkplekken zijn energie- en milieu-aspecten in aanmerking genomen. Het conceptontwerp maakt efficiënt gebruik van het terrein, en de ruimtelijke proporties van de nieuwe gebouwen overvleugelen de Grossmarkthalle niet. Dit ontwerp integreert goed met de directe omgeving, daarmee tegemoetkomend aan veel functionele programmavereisten.

De wedstrijd is van start gegaan in november 2002 (zie het persbericht van de ECB van 26 november 2002) als een beperkte projectwedstrijd in twee fasen, voorafgegaan door de voorselectie van 80 gekwalificeerde deelnemers (zie het persbericht van de ECB van 7 april 2003) en mogelijk gevolgd door een optionele-revisiefase. Op 7 juli 2003, de uiterste indieningsdatum voor de eerste fase, hadden 71 van de 80 kandidaten eerste ruwe ontwerpen ingediend. Op 28 en 29 augustus 2003 selecteerde de jury daaruit 12 kandidaten voor de tweede fase. Deze fase begon op 15 september 2003, en de 12 ontwerpers werd gevraagd hun ontwerpvoorstellen uiterlijk 12 december 2003 in te dienen.

De jury evalueerde de 12 ontwerpvoorstellen op basis van de volgende criteria:

  • de algehele stadsontwikkeling, architectuur en landschapsaspecten;
  • het voldoen aan de belangrijkste kenmerken van de functionele en ruimtelijke specificaties;
  • een haalbaar energie-/milieuconcept en het voldoen aan de belangrijkste kenmerken van de door de ECB gestelde technische vereisten;
  • het voldoen aan de betreffende regelgeving, met name die op het gebied van bouw- en milieuwetgeving.

In de voorziene revisiefase zal de Raad van Bestuur van de ECB één of meer prijswinnaars uitnodigen hun ontwerpvoorstellen te herzien, en een definitief ontwerp zal worden overeengekomen in samenwerking met de ECB en de Stad Frankfurt. Na deze revisiefase zal de Raad van Bestuur van de ECB het contract voor de ontwikkeling van haar nieuwe pand aan één van de drie prijswinnende architecten toekennen.

Van 21 februari tot en met 14 maart 2004 zal in het Deutsches Architektur Museum in Frankfurt am Main een openbare tentoonstelling worden gehouden van alle ontwerpvoorstellen uit zowel de eerste als de tweede fase van de ontwerpwedstrijd. De media zullen vóór de openingsdatum deze tentoonstelling kunnen bezoeken op 20 februari 2004, vanaf 11.00 uur.

Voor nadere details betreffende de winnende ontwerpen (met inbegrip van foto's van de maquettes) kunt u terecht op de website van de ECB.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media