Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Mednarodna žirija je na arhitekturnem natečaju za novogradnjo ECB nagradila tri koncepte

13. februar 2004

Mednarodna žirija pod predsedstvom podpredsednika ECB Lucasa Papademosa je na mednarodnem natečaju za urbanistično načrtovanje in arhitekturne koncepte za novogradnjo ECB danes v Frankfurtu na Majni v Nemčiji izbrala in nagradila tri oblikovne koncepte. Z izborom se zaključuje druga in končna faza tega natečaja.

Nagrade so prejeli:

1. nagrada: Coop Himmelb(l)au, Dunaj, Avstrija

Ta koncept je inteligentna kombinacija starega in novega v skulpturni obliki. Celota združuje tri osnovne elemente: zgradbo veleprodajne tržnice (t. i. Grossmarkthalle), »ležeči nebotičnik« (»groundscraper«) in mnogokotni stolpnici. V osnutku za prvo fazo je »ležeči nebotičnik« segal preko sprehajališča ob reki in zgradbo veleprodajne tržnice presekal na dvoje. Sedaj, v drugi fazi, leži vzporedno z njo, tako da zgodovinska zgradba veleprodajne tržnice ostaja nedotaknjena. Njeni prostori bodo služili kot glavni vhodni in javni prostori ECB in bodo preko konferenčnega centra v »ležečem nebotičniku« povezani s pisarnami v obeh stolpnicah. Ta koncept je strnjen in funkcionalen.

2. nagrada: ASP Schweger Assoziierte, Berlin, Nemčija

Lebdeč »nebotičniški most« (»sky bridge«) predstavlja kontrast zgradbi veleprodajne tržnice, ne da bi zasenčil stavbo zgodovinske vrednosti. Zgradba veleprodajne tržnice sicer ostaja v svoji prvotni obliki, le njeno streho nadomešča steklena konstrukcija. Ta inovativni koncept z navpičnimi zgradbami, ki so med seboj povezane z vhodno ploščadjo in s privzdignjeno ravnjo, daje občutek vznesenosti. Rešitev za morebitno širitev v prihodnosti je dodatna stolpnica.

3. nagrada: 54f architekten/T.R. Hamzah & Yeang, Darmstadt, Nemčija/Selangor, Malezija

Ta oblikovni koncept podaljšuje mestne osi na lokacijo ECB, tako da jih združi v različne krajinske oblike in arhitekturne elemente. Različni podolgovati stolpnici se bosta vzpenjali na južni strani zgradbe veleprodajne tržnice in »obogatili sedanjo silhueto mesta.« Koncept odprtega prostora je zelo dobro razvit. Delovni prostori visoke kakovosti upoštevajo energetske in okoljske vidike. V tem konceptu je prostor lokacije dobro izkoriščen, dimenzije novih stavb pa ne zasenčijo zgradbe veleprodajne tržnice. Koncept je dobro integriran v okolico, izpolnjuje pa tudi mnoge zahteve funkcionalnega programa.

Natečaj je bil razpisan novembra 2002 (glej sporočilo za javnost ECB z dne 26. novembra 2002) kot omejen projektni natečaj v dveh fazah s predizbiro 80 kandidatov (glej sporočilo za javnost ECB z dne 7. aprila 2003) in možnostjo revizije po zaključeni drugi fazi. Do konca roka za prvo fazo, ki je potekel 7. julija 2003, je 71 od 80 kandidatov oddalo prve osnutke konceptov. 28. in 29. avgusta 2003 je žirija izbrala 12 kandidatov za drugo fazo. Ta faza se je začela 15. septembra 2003, 12 kandidatov je moralo svoje oblikovne koncepte oddati do 12. decembra 2003.

Žirija je 12 oblikovnih konceptov ocenila na osnovi naslednjih kriterijev:

  • splošno načrtovanje mesta, arhitekture in krajine;
  • upoštevanje glavnih značilnosti funkcionalnega in prostorskega programa;
  • izvedljivost koncepta glede na energetske/okoljske vidike in upoštevanje glavnih značilnosti tehničnih zahtev ECB;
  • upoštevanje relevantnih predpisov, zlasti predpisov na področju gradbenega in okoljskega prava.

Sledila bo revizija, v kateri bo Svet ECB povabil enega ali več nagrajencev k podrobnejši obravnavi njihovih oblikovnih predlogov, o dokončnem konceptu pa bo odločeno v sodelovanju med ECB in mestom Frankfurt. Po končani reviziji bo Svet ECB podelil pogodbo za načrtovanje novogradnje enemu od treh nagrajenih arhitektov.

Od 21. februarja do 14. marca 2004 bodo v nemškem muzeju arhitekture v Frankfurtu na Majni (Deutsches Architektur Museum) na javni razstavi na ogled vsi oblikovni predlogi iz prve in druge faze. Predogled za medije je predviden 20. februarja 2004 ob 11.00.

Nadaljnje podatke o nagrajenih konceptih, vključno s fotografijami modelov, je mogoče najti na spletni strani ECB na http://www.ecb.europa.eu/ecb/premises.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije