SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter
PRESSEMEDDELELSE

International dommerkomité udpeger de tre præmierede forslag i arkitektkonkurrencen om ECBs nye hovedkontor

13. februar 2004

En international dommerkomité under ledelse af ECBs næstformand, Lucas Papademos, har i dag udpeget de tre præmierede forslag i den internationale byplanlægnings- og arkitektkonkurrence om forslag til udformning af ECBs nye hovedkontor i Frankfurt am Main, Tyskland. Hermed afsluttes anden og sidste etape i konkurrencen.

Vinderne er:

1. præmie: Coop Himmelb(l)au, Wien, Østrig

Forslaget er en original kombination af nyt og gammelt i en skulpturlignende form. Komplekset udgøres af tre elementer: Grossmarkthalle, en "jordskraber" og to polygoniske tvillingehøjhuse. I idéforslaget fra første etape hang "jordskraberen" ud over flodpromenaden og skar gennem Grossmarkthalle. Nu i anden etape er den placeret parallelt med Grossmarkthalle, så den historiske bygning bevares intakt. Grossmarkthalle fungerer som ECBs hovedindgang og publikumsområde og er forbundet til de to højhuse via konferenceområdet i "jordskraberen". Forslaget er koncist og funktionelt.

2. præmie: ASP Schweger Assoziierte, Berlin, Tyskland

Den svævende "sky bridge" fungerer som kontrast til Grossmarkthalle uden at dominere den historiske bygning. Grossmarkthalle er bevaret i sin helhed, om end taget er udskiftet med en glaskonstruktion. Der er tale om et innovativt koncept, der ved hjælp af de høje bygninger, som er forbundet via en indgangsplads og den svævende plade, skaber en oplivende effekt. For at muliggøre en fremtidig udvidelse er der gjort plads til, at der kan opføres endnu et højhus.

3. præmie: 54f architekten, Darmstadt, Tyskland / T. R. Hamzah & Yeang, Selangor, Malaysia

Forslaget tager udgangspunkt i byens aksiale linjer, som bruges til at skabe forskellige landskaber og arkitektoniske elementer. To forskellige højhusskiver placeres syd for Grossmarkthalle for at "berige byens nuværende profil". Landskabet er udnyttet til det yderste. Der er tale om energi- og miljøvenlige kontorer af høj kvalitet. Grunden udnyttes fint, og de nye bygningers dimensioner dominerer ikke Grossmarkthalle. Forslaget indgår fint i den bymæssige sammenhæng, og det forholder sig til mange af de krav til bygningens funktion, der er opstillet i programmet.

Konkurrencen blev udskrevet i november 2002 (jf. ECBs pressemeddelelse af 26. november 2002). Den er blevet afholdt som en indbudt projektkonkurrence i to etaper med forudgående prækvalifikation af 80 kvalificerede arkitektfirmaer (jf. ECBs pressemeddelelse af 7. april 2003) og med mulighed for efterfølgende gennemgang. Den 7. juli 2003, som var sidste frist for indsendelse af idéforslag i første etape, havde 71 af de 80 kandidater indsendt et idéforslag. Den 28. og 29. august 2003 udvalgte dommerkomitéen 12 arkitektfirmaer til at deltage i anden etape, som begyndte 15. september 2003. De 12 arkitektfirmaer blev bedt om at fremlægge detaljerede forslag til projektets udformning inden 12. december 2003.

Dommerkomitéen har lagt følgende kriterier til grund for sin bedømmelse:

  • Samlet byplanlægning, arkitektur og landskab
  • Overholdelse af de overordnede krav til funktion og rum
  • Gennemførligt energi-/miljøkoncept og overholdelse af hovedpunkterne i ECBs tekniske krav
  • Overholdelse af relevante forskrifter, især på bygge- og miljøområdet.

I den kommende tid vil ECBs Styrelsesråd invitere én eller flere vindere til en gennemgang af deres forslag, og den endelige udformning bestemmes i samråd med ECB og bystyret i Frankfurt. Herefter indgår ECBs Styrelsesråd aftale med ét af de tre præmierede arkitektfirmaer.

Alle forslag fra både første og anden etape udstilles fra 21. februar 2004 til 14. marts 2004 på Deutsches Architektur Museum i Frankfurt am Main. En særlig rundvisning for pressen finder sted 20. februar 2004, kl. 11.00.

Yderligere oplysninger om de præmierede forslag og billeder af modellerne kan ses på ECBs websted.

KONTAKT

Den Europæiske Centralbank

Generaldirektoratet Kommunikation

Eftertryk tilladt med kildeangivelse.

Pressekontakt