Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az EKB Kormányzótanácsának döntései (a kamatdöntés mellett)

2021. november

2021. november 12.

Makroprudenciális politika, pénzügyi stabilitás

Pénzügyi stabilitási jelentés – 2021. november

A Kormányzótanács 2021. november 10-én a Pénzügyi stabilitási jelentés 2021. novemberi kiadásából kiindulva eszmét cserélt az euroövezet pénzügyi stabilitási problémáiról, és engedélyezte a jelentés közzétételét az EKB honlapján. A jelentésben felmérjük a pénzügyi stabilitást érintő sérülékenységeket és ezek vonatkozásait a pénzügyi piac működése, az adósságfenntarthatóság, a banki jövedelmezőség és a nem banki pénzügyi szektor szempontjából. A kiadványban emellett mind rövid, mind középtávú intézkedésekre vonatkozó megfontolásokat is megfogalmazunk. A jelentés előreláthatólag 2021. november 17-én jelenik meg az EKB honlapján.

Jogalkotással kapcsolatos tanácsadás

Az EKB véleménye az európai zöldkötvényekről szóló rendeletre irányuló javaslatról

A Kormányzótanács 2021. november 5-én elfogadta a CON/2021/30 véleményt, amelyet az Európai Parlament felkérésére adott ki.

Bankjegyek és érmék

Az EKB módosító határozata a 2021-ben történő érmekibocsátás mennyiségéről

A Kormányzótanács 2021. november 2-án elfogadta az EKB/2021/48 határozatot, amely a 2021-ben történő érmekibocsátás mennyiségének engedélyezéséről szóló (EU) 2020/1997 határozatot módosítja. A módosítás, amely a De Nederlandsche Bank, a Latvijas Banka és a Národná banka Slovenska kérésére az eredetileg tervezettnél nagyobb volumenű érmekibocsátásról rendelkezik, hamarosan elérhető lesz az EUR-Lex oldalon.

Az EKB bankfelügyelete

Nyilvános konzultáció az EKB értékpapír-ügyletekhez kapcsolódó értesítésről szóló útmutatótervezetéről

A Kormányzótanács 2021. november 5-én nem emelt kifogást a Felügyeleti Testület nyilvános konzultáció indítására tett javaslata ellen, amelynek tárgya az EKB értékpapírügyletekhez kapcsolódó értesítésről szóló útmutatótervezete. A nem kötelező érvényű útmutatóban célunk olyan értesítési gyakorlat megfogalmazása, amelyet a jelentős hitelintézeteknek (SI-k) az értékpapírosítási ügyletek kezdeményezőjeként vagy szponzoraként ajánlott követniük azért, hogy ellássák az EKB-t azokkal az információkkal, amelyek az (EU) 2017/2402 értékpapírosítási rendelet 6–8. cikkében előírtak betartásának felügyeletéhez szükségesek, a rendelet 7. cikkének előírása szerint. A vonatkozó dokumentációt 2021. november 15-én bocsátjuk konzultációra az EKB bankfelügyeleti honlapján.

Két póttag és egy tag kinevezése az adminisztratív felülvizsgálati testületbe

A Kormányzótanács 2021. november 10-én kinevezte Pentti Hakkarainent az adminisztratív felülvizsgálati testület (ABoR) tagjává 2022. február 1-jén kezdődő öt éves hivatali időre azzal a határozott kikötéssel, hogy nem vehet részt az EKB olyan felügyeleti döntéseihez kapcsolódó ABoR általi felülvizsgálati kérelmekben, amelyekben mint felügyeleti testületi tag szerepet vállalt. Az ilyen esetekben póttagnak kell helyettesítenie. Kinevezte továbbá öt éves időtartamra Christiane Campillt és Damir Odakot az ABoR póttagjainak a lehető legkorábbi kezdéssel. Az ABoR az EKB felügyeleti határozatainak belső adminisztratív felülvizsgálatát végzi bármely olyan természetes vagy jogi személy kérésére, akit az adott felügyeleti határozat közvetlenül érint. Ennek során gondoskodik arról, hogy a szóban forgó határozatok megfeleljenek a szabály- és eljárásrendnek. Az ABoR-ról az EKB bankfelügyeleti honlapján találhatók további információk.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok