Menu

Rukovanje gotovinom

Provjera autentičnosti i prikladnosti euronovčanica te njihovo vraćanje u optjecaj

Mogućnost vraćanja euronovčanica u optjecaj omogućuje bankama i drugima koji rukuju gotovinom djelotvornije i troškovno učinkovitije sudjelovanje u lancu opskrbe gotovinom. Radi osiguranja integriteta novčanica Europska središnja banka (ESB) donijela je Odluku ESB/2010/14 o provjeri autentičnosti i prikladnosti euronovčanica te njihovu vraćanju u optjecaj.

Odluka ESB/2010/14 stupila je na snagu 1. siječnja 2011. i zamijenila »Okvir za otkrivanje krivotvorina i sortiranje prema prikladnosti od strane kreditnih institucija i drugih osoba koje profesionalno rukuju gotovinom«. Izmijenjena je Odlukom ESB/2012/19 od 7. rujna 2012. radi proširenja njezina opsega na provjeru autentičnosti i prikladnosti te vraćanje u optjecaj nove serije euronovčanica i radi pojašnjenja nekoliko zahtjeva pa Odlukom ESB/2019/39 od 5. prosinca 2019. kako bi se omogućila ponovna obrada novčanica čija autentičnost nije jasno potvrđena i uvela nova kategorija uređaja za obradu novčanica.
Više

Uređaji za provjeru autentičnosti

ESB objavljuje informacije o testiranim uređajima za otkrivanje krivotvorina kako bi korisnicima novčanica pomogao da odaberu onaj koji najbolje odgovara njihovim potrebama.
Više

Vlasnicima i operaterima uređaja za provjeru autentičnosti savjetuje se pravovremeno poduzimanje koraka za prilagodbu uređaja novčanicama serije Europa prije datuma njihovog izdavanja te im se savjetuje da se po potrebi povežu s dobavljačima uređaja. Osim toga, tijekom nabave uređaja za provjeru autentičnosti, klijentima se savjetuje da provjere mogu li se uređaji na jednostavan način prilagoditi za obradu novčanica iz serije Europa.