Menu

Optimalizálási fázis

Előzetes döntés

Az optimalizálási fázis előtti terv

Az optimalizálási fázis előtti terv

© Frank Hellwig

Az EKB Kormányzótanácsa 2005. január 13-án két döntést hozott: egyrészt megbízta a COOP HIMMELB(L)AU tervezőirodát a bank új székházának megépítésével, másrészt a tervezési szakaszba optimalizálási fázist iktatott be. A bankkal együttműködve és a módosított funkcionális és térbeli követelmények figyelembevételével az építészek felülvizsgálták a koncepciót, hogy az erőforrások optimális felhasználása és a költségek lefaragása biztosított legyen. Ezzel egy időben az EKB a frankfurti hatóságokkal szorosan együttműködve lépéseket tett, hogy az építkezés révén a Nagyvásárcsarnok és közvetlen környezete a város infrastruktúrájának szerves részévé váljon.

Jóváhagyás

Terv az optimalizálási fázis végén

Terv az optimalizálási fázis végén

© Robert Metsch

A Kormányzótanács 2005. december 15-én jóváhagyta a COOP HIMMELB(L)AU készítette optimalizált tervkoncepciót, amely maradéktalanul megfelel az EKB igényeinek.

Változtatások

Az optimalizálási fázis során a tervjavaslatot több szempontból is módosították:

  • Egyrészt beiktattak egy új épületelemet, amely a Nagyvásárcsarnokot keresztülszelve és egyben észak felől karakteres bejáratként funkcionálva összeköti azt az irodatornyokkal.
  • A másik módosítás szerint a tervjavaslatban a csarnok erősebb hangsúlyt kap, valamint déli irányból jobb az épületre való rálátás.
  • Az igénymódosítás nyomán a munkahelyek számát 2500-ról 2300-ra csökkentették: ez a nemzeti központi banki szakértők, külső konzulensek, gyakornokok és az ideiglenesen alkalmazottak mellett 1500–1800 banki munkavállaló elhelyezését biztosítja.