Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Onze verklaring over het monetair beleid in een oogopslag - juli 2022

Wat hebben we beslist?

We hebben de rentetarieven met 0,5 procentpunt verhoogd

Dit is een verdere stap in de normalisering van ons monetair beleid. Er komen nog meer renteverhogingen. Die zijn afhankelijk van onze kijk op de ontwikkeling van de economie en de inflatie. De renteverhogingen zullen helpen de inflatie terug te brengen naar ons doel van 2%.

We zijn het eens geworden over een nieuw instrument om te zorgen dat ons beleid het hele eurogebied goed kan bereiken

Dit wordt een onderdeel van ons gereedschap. We kunnen het inzetten om wanorde op de financiële markten tegen te gaan als die op ernstige wijze verhindert dat ons monetair beleid de mensen en bedrijven in het hele eurogebied bereikt.

Wat gebeurt er in de economie?

De inflatie blijft op korte termijn hoog

Dit komt vooral door de zeer hoge energieprijzen. Maar ook knelpunten bij het aanbod, grote vraag en een lagere wisselkoers van de euro drijven de inflatie op. De prijzen gaan in veel delen van de economie omhoog.

De economie groeit langzamer ...

Dit komt door hoge inflatie, grotere onzekerheid en de problemen die bedrijven ervaren bij toeleveringen. Deze factoren vertroebelen de vooruitzichten voor onze economie voor dit jaar en daarna aanzienlijk.

... maar de effecten worden verzacht doordat mensen nog steeds geld uitgeven

De economie heropent en mensen reizen weer. Een recordaantal mensen heeft een baan en ze kunnen het geld gebruiken dat ze tijdens de pandemie hebben gespaard. Ook het beleid van overheden helpt.

Lenen wordt duurder voor bedrijven en huishoudens

De rentetarieven voor leningen gaan geleidelijk omhoog, vooral voor huishoudens. Banken zijn ook voorzichtiger als ze leningen verstrekken omdat hun klanten met meer risico’s te maken krijgen.

ZIE OOK

Meer informatie

MONETAIRBELEIDSBESLISSINGEN

Dit is wat de Raad van Bestuur tijdens de recentste vergadering over de rentetarieven en andere instrumenten van de ECB heeft besloten.

Persbericht

VERKLARING OVER HET MONETAIR BELEID

Lees onze toelichting op de recentste monetairbeleidsbeslissingen.

Verklaring over het monetair beleid
GEEN EXPERT? BEKIJK ONZE EXPLAINER
MEER INFO
Wat is monetair beleid?