Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Declarația noastră de politică monetară pe scurt – iulie 2022

Ce am decis?

Am majorat ratele dobânzilor cu 0,5 puncte procentuale

Acesta este un nou pas în direcția normalizării politicii noastre monetare. Vor urma noi majorări ale ratelor dobânzilor. Acestea vor depinde de modul în care anticipăm evoluția economiei și a inflației. Majorările ratelor dobânzilor vor contribui la revenirea inflației la nivelul țintei noastre de 2%.

Am convenit asupra unui nou instrument pentru a asigura că politica noastră ajunge fără sincope în întreaga zonă euro

Acesta va face parte din instrumentarul nostru și poate fi activat pentru a contracara evoluțiile dezordonate de pe piața financiară care ar putea perturba grav modul în care politica noastră monetară se transmite la nivelul populației și al firmelor din toate țările zonei euro.

Ce se întâmplă în economie?

Inflația se va menține ridicată pe termen scurt

Prețurile foarte ridicate ale produselor energetice reprezintă încă motivul principal al acestei evoluții. Și blocajele la nivelul ofertei, cererea ridicată și deprecierea cursului de schimb alimentează însă inflația. Prețurile cresc în numeroase părți ale economiei.

Creșterea economică este mai lentă...

Această evoluție este motivată de inflația ridicată, de sporirea incertitudinilor și de problemele de aprovizionare cu care se confruntă firmele. Acești factori afectează semnificativ perspectivele economiei noastre pentru anul acesta și ulterior.

... dar efectele sunt amortizate de cheltuielile efectuate încă de populație

Economia se redeschide și călătoriile au fost reluate. Un număr record de persoane au locuri de muncă și pot utiliza economiile acumulate în perioada pandemiei. Și politicile autorităților guvernamentale contribuie la această evoluție.

Împrumuturile devin mai scumpe pentru firme și populație

Ratele dobânzilor la credite se majorează progresiv, mai ales pentru populație. Băncile sunt, de asemenea, mai precaute atunci când acordă împrumuturi, întrucât clienții lor se confruntă cu riscuri sporite.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Consultă informațiile detaliate

DECIZII DE POLITICĂ MONETARĂ

Mai jos pot fi consultate deciziile adoptate de Consiliul guvernatorilor, în cadrul celei mai recente ședințe, cu privire la ratele dobânzilor și instrumentele BCE.

Comunicat de presă

DECLARAȚIE DE POLITICĂ MONETARĂ

Consultă explicațiile motivelor aflate la baza celor mai recente decizii de politică monetară.

Declarație de politică monetară
NU EȘTI EXPERT? CONSULTĂ MATERIALUL NOSTRU EXPLICATIV
AFLĂ MAI MULTE
Ce este politica monetară?