Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Monetáris politikai közleményünk röviden – 2022. július

Mit döntöttünk?

0,5 százalékponttal megemeltük az irányadó kamatlábakat

Ez újabb lépés monetáris politikánk normalizálása felé. További kamatemelések jönnek. Ezek a gazdasági és inflációs fejleményekre vonatkozó megítélésünktől függenek majd. A kamatemelések segítenek az inflációt visszahozni a 2%-os célunkhoz.

Új eszköz felállításában állapodtunk meg, amellyel biztosítható, hogy politikánk akadálytalanul eljusson az egész euroövezetbe

Eszköztárunk elemeként olyankor hozhatjuk működésbe a pénzügyi piaci rendellenességek kivédésére, amikor azok súlyosan hátráltatják, hogy monetáris politikánk eljusson az euroövezet országaiban élőkhöz és az ottani vállalkozásokhoz.

Mi zajlik a gazdaságban?

A magas infláció a közeljövőben is kitart

Ez továbbra is elsősorban az igen magas energiaáraknak tudható be. De a kínálati szűk keresztmetszetek, az erős kereslet és a gyengébb árfolyam is felfelé húzza. A gazdaság számos területén emelkednek az árak.

A gazdaság most lassabban növekszik...

Ennek oka a magas infláció, a nagyobb bizonytalanság és a vállalatok ellátási problémái. Ezek a tényezők jelentősen elhomályosítják az idei és a későbbi gazdasági kilátásokat.

... de a hatásokat tompítja, hogy az emberek továbbra is pénzt költenek

A gazdaság újranyitása folyamatos, az emberek újra utazni kezdtek. Rekord magas a foglalkoztatottak száma, akik készek elkölteni a pandémia alatt felhalmozott megtakarításaikat. A kormányzati intézkedések is segítenek.

Egyre drágább a hitel a vállalatok és a háztartások számára

A hitelkamatok fokozatosan emelkednek, ami különösen a háztartásokat érinti. A bankok is óvatosabban adnak kölcsönt, mivel ügyfeleik nagyobb kockázatokkal szembesülnek.

LÁSD MÉG

A részletek megtekintése

MONETÁRIS POLITIKAI DÖNTÉSEK

Itt olvashatók azok a döntések, amelyeket a Kormányzótanács legutóbbi értekezletén az EKB irányadó kamatairól és instrumentumairól hozott.

Sajtóközlemény

MONETÁRIS POLITIKAI KÖZLEMÉNY

Itt olvashat a legfrissebb monetáris politikai döntéseink mögötti megfontolásokról.

Monetáris politikai közlemény
NEM SZAKÉRTŐ? TEKINTSE MEG A KISOKOST!
TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mi a monetáris politika?