Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Η δήλωση νομισματικής πολιτικής μας με μια ματιά - Ιούλιος 2022

Τι αποφασίσαμε;

Αυξήσαμε τα επιτόκια κατά 0,5 της ποσοστιαίας μονάδας

Πρόκειται για ένα περαιτέρω βήμα στην πορεία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής μας. Θα ακολουθήσουν περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων, οι οποίες θα εξαρτηθούν από το πώς κρίνουμε την εξέλιξη της οικονομίας και του πληθωρισμού. Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα μας βοηθήσουν να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας του 2%.

Συμφωνήσαμε ένα νέο μέσο για να διασφαλίσουμε ότι η πολιτική μας μεταδίδεται ομαλά σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ

Το μέσο αυτό θα αποτελέσει μέρος της εργαλειοθήκης μας και μπορεί να ενεργοποιηθεί για να αποτρέψει τυχόν αναστάτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές που θα μπορούσε να διαταράξει σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο η νομισματική πολιτική μας μεταδίδεται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.

Ποια είναι η κατάσταση της οικονομίας;

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα

Αυτό οφείλεται κυρίως στις πολύ υψηλές τιμές της ενέργειας. Αλλά τα φαινόμενα συμφόρησης στην πλευρά της προσφοράς, η υψηλή ζήτηση και η χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ συντελούν επίσης στην άνοδο του πληθωρισμού. Οι τιμές αυξάνονται σε πολλά τμήματα της οικονομίας.

Η οικονομία αναπτύσσεται με βραδύτερο ρυθμό...

Αυτό οφείλεται στον υψηλό πληθωρισμό, στη μεγαλύτερη αβεβαιότητα και στα προβλήματα εφοδιασμού που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Αυτοί οι παράγοντες σκιάζουν σημαντικά τις προοπτικές για την οικονομία μας το τρέχον έτος και στη συνέχεια.

... αλλά οι επιδράσεις μετριάζονται επειδή οι άνθρωποι εξακολουθούν να δαπανούν

Η οικονομία βρίσκεται σε φάση επανεκκίνησης και οι άνθρωποι ταξιδεύουν ξανά. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εργασία είναι πρωτοφανής και οι αποταμιεύσεις που συσσωρεύθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν. Οι κυβερνητικές πολιτικές βοηθούν και αυτές.

Ο δανεισμός γίνεται πιο ακριβός για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά

Τα επιτόκια των δανείων αυξάνονται σταδιακά, ιδίως για τα νοικοκυριά. Οι τράπεζες είναι επίσης περισσότερο επιφυλακτικές όταν δίνουν δάνεια, επειδή οι πελάτες τους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε τις λεπτομέρειες

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε εδώ τι αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με τα επιτόκια και τα μέσα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ κατά την τελευταία του συνεδρίαση.

Δελτίο Τύπου

ΔΗΛΩΣΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε τις εξηγήσεις μας για το σκεπτικό στο οποίο βασίστηκαν οι τελευταίες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Δήλωση νομισματικής πολιτικής
ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΜΑΣ
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τι είναι η νομισματική πολιτική;