European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
  • PERSBERICHT

Geleidelijke verandering betaalgedrag in eurogebied

2 december 2020

  • Contant geld blijft het populairste betaalmiddel voor retailbetalingen tussen personen, maar gebruik ervan neemt geleidelijk af
  • Kaartbetalingen steeds vaker contactloos
  • Volgens studie heeft coronapandemie girale betalingen versneld

Consumenten in het eurogebied stappen voor retailbetalingen tussen personen gaandeweg over op kaarten, hoewel contant geld eind 2019 nog steeds het meest gebruikte betaalmiddel was, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde gegevens van de Europese Centrale Bank (ECB).

Vorig jaar gebruikten volwassen consumenten in het eurogebied contant geld voor 73% van hun transacties aan de kassa en retailtransacties tussen personen (48% uitgedrukt in waarde). In een eerdere studie van de ECB uit 2016 was dit nog 79% (54% uitgedrukt in waarde).

Het gebruik van kaarten voor retailbetalingen tussen personen steeg in diezelfde drie jaar met 5 procentpunten van 19% naar 24% (41% uitgedrukt in waarde). Bijna vier op de tien kaarttransacties vonden in 2019 contactloos plaats.

Volwassen consumenten in het eurogebied betaalden hun online aankopen hoofdzakelijk met een kaart (49% van de transacties), terwijl één op de vier online transacties via een e-paymentoplossing werd verricht. Vier op de tien rekeningen werden via automatische incasso betaald; twee op de tien door middel van een overmaking.

Om inzicht te krijgen in de potentiële impact van de huidige pandemie op het betaalgedrag van consumenten, heeft de ECB in juli 2020 in aanvulling op haar studie uit 2019 een ad-hocenquête gehouden. Vier op de tien respondenten antwoordden dat ze sinds het begin van de pandemie minder contant geld hadden gebruikt. Hoewel de meesten van hen verwachtten ook na de pandemie minder contant geld te gebruiken, is de langetermijnimpact op het betaalgedrag nog onduidelijk.

“Het is voor ons van het allergrootste belang dat consumenten vrij zijn om hun betaalmethode te kiezen. Daarom willen we ervoor zorgen dat contant geld overal in het eurogebied geaccepteerd en toegankelijk blijft. Tegelijkertijd stimuleren we innovatie op het gebied van digitale betalingen, ook wat betreft de eventuele uitgifte van een digitale euro”, aldus Fabio Panetta, directielid van de ECB.

De vandaag gepubliceerde gegevens geven de ECB en de nationale centrale banken in het eurogebied een beter inzicht in de consumentenvraag en de markttrends, en zullen bijdragen tot de implementatie van de strategieën van het Eurosysteem voor retailbetalingen en contant geld. Deze strategieën moeten onder andere concurrerende, innovatieve en veerkrachtige pan-Europese marktoplossingen bevorderen en ervoor zorgen dat contant geld als betaalmiddel overal in het eurogebied toegankelijk en geaccepteerd blijft.

De media kunnen met hun vragen terecht bij Esther Tejedor, tel. +49 69 1344 95596.

Toelichting:

Contantgeldstrategie 2030
CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media