Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
  • LEHDISTÖTIEDOTE

Maksutottumukset euroalueella muuttuvat vähitellen

2.12.2020

  • Käteinen on suosituin tapa maksaa vähittäismaksuja, mutta sen käyttö vähenee.
  • Korttien käytössä lähimaksaminen yleistyy.
  • Koronaviruspandemia on lisännyt sähköistä maksamista.

Euroalueen kuluttajat maksavat vähittäismaksunsa paikan päällä yhä useammin kortilla, vaikka tänään julkaistussa Euroopan keskuspankin (EKP) tutkimuksessa käteinen oli vuoden 2019 lopussa edelleen kaikkein suosituin maksutapa.

Viime vuonna 73 % aikuisväestön maksuista myyntipisteissä ja yksityishenkilöiden välillä oli käteismaksuja, ja niiden osuus maksujen kokonaisarvosta oli 48 %. Vuonna 2016 toteutetussa aiemmassa EKP:n tutkimuksessa käteismaksuja oli 79 % ja niiden osuus maksujen kokonaisarvosta oli 54 %.

Korttimaksujen osuus vähittäismaksuista paikan päällä oli kasvanut kolmessa vuodessa viisi prosenttiyksikköä eli 19 prosentista 24 prosenttiin. Korttimaksujen osuus maksujen kokonaisarvosta oli 41 %. Vuonna 2019 lähes neljä kymmenestä korttimaksusta käytti lähimaksuteknologiaa.

Verkossa euroalueen aikuisväestö maksoi pääasiassa kortilla (49 % maksuista), ja neljänneksessä verkkomaksuista käytettiin erilaisia sähköisiä maksusovelluksia. Neljä kymmenestä laskusta maksettiin suoraveloituksena ja viidennes tilisiirrolla.

EKP halusi selvittää pandemian mahdollisia vaikutuksia kuluttajien maksutottumuksiin, joten heinäkuussa 2020 tehtiin erillinen kyselytutkimus. Neljä kymmenestä vastaajasta sanoi vähentäneensä käteisen käyttöä pandemian alettua. Suurin osa heistä aikoi pysyä samalla linjalla myös pandemian jälkeen, mutta on vielä liian varhaista ennakoida pandemian pitkäaikaisvaikutuksia maksutottumuksiin.

EKP:n johtokunnan jäsen Fabio Panetta tähdentää, että kuluttajien täytyy voida valita vapaasti, miten he maksavat. ”EKP pyrkii varmistamaan, että käteinen hyväksytään maksuvälineenä ja sitä on saatavilla kaikkialla euroalueella, mutta me myös edistämme digitaalisten maksujen kehitystä ja selvitämme esimerkiksi mahdollisuutta laskea liikkeeseen digitaalinen euro.”

EKP:n tänään julkaisemat tutkimustulokset tarjoavat hyvän pohjan, kun se yhdessä euroalueen kansallisten keskuspankkien kanssa pyrkii ymmärtämään kulutuskysynnän ja markkinoiden trendikehitystä sekä toteuttamaan eurojärjestelmän vähittäismaksu- ja käteisstrategioita. Keskeisessä asemassa on kilpailukykyisten, innovatiivisten ja kestävien yleiseurooppalaisten markkinaratkaisujen edistäminen. Eurojärjestelmä myös sitoutuu varmistamaan, että käteinen hyväksytään jatkossakin maksuvälineenä ja sitä on saatavilla kaikkialla euroalueella.

Tiedotusvälineiden kysymyksiin vastaa Esther Tejedor puhelinnumerossa +49 69 1344 95596.

Lisätietoja

Käteisstrategia 2030
YHTEYSTIEDOT

Euroopan keskuspankki

Viestinnän pääosasto

Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Yhteystiedot medialle