Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
  • SPOROČILO ZA JAVNOST

V euroobmočju se vedenje pri plačevanju postopoma spreminja

2. december 2020

  • Gotovina je najpriljubljenejši instrument za osebna plačila malih vrednosti, vendar se njena uporaba postopoma zmanjšuje.
  • Kartična plačila so vse pogosteje brezstična.
  • Anketa kaže, da je pandemija koronavirusa pospešila uporabo različnih metod brezgotovinskega plačevanja.

Potrošniki v euroobmočju se za plačila malih vrednosti, ki jih opravijo osebno, postopoma preusmerjajo h karticam, čeprav je bila gotovina konec leta 2019 še naprej najpogosteje uporabljen instrument, kot kažejo danes objavljeni podatki Evropske centralne banke (ECB).

Lani so odrasli potrošniki v euroobmočju za plačila malih vrednosti uporabili gotovino v 73% transakcij na prodajnih mestih in transakcij med fizičnimi osebami (48% po vrednosti). V prejšnji študiji ECB, ki je bila opravljena leta 2016, je delež znašal 79% teh transakcij (54% po vrednosti).

Uporaba kartic za plačila malih vrednosti, ki jih potrošniki opravijo osebno, se je v enakem triletnem obdobju povečala za 5 odstotnih točk, in sicer z 19% na 24% (41% po vrednosti). Leta 2019 so bile skoraj štiri od desetih kartičnih transakcij opravljene z brezstično tehnologijo.

Odrasli potrošniki v euroobmočju so spletne nakupe večinoma plačevali s kartico (49% transakcij), ena od štirih spletnih transakcij pa je bila opravljena z e-plačilnimi rešitvami. Štiri od desetih plačil položnic so potekala z direktno obremenitvijo, dve od desetih pa s kreditnim plačilom.

Da bi razumela morebiten vpliv pandemije na vedenje potrošnikov pri plačevanju, je ECB študijo iz leta 2019 dopolnila s priložnostno anketo, ki jo je izvedla julija 2020. Štirje od desetih anketirancev so odgovorili, da od začetka pandemije manj pogosto uporabljajo gotovino. Čeprav je večina anketirancev iz te kategorije menila, da bodo tudi po koncu pandemije še naprej manj pogosto plačevali z gotovino, je dolgoročni vpliv na vedenje pri plačevanju še negotov.

»Za nas je izjemno pomembno, da imajo potrošniki svobodno izbiro metode plačevanja. Zato je naš cilj, da zagotovimo sprejemanje gotovine in dostop do nje v celotnem euroobmočju, hkrati pa spodbujamo inovacije na področju digitalnih plačil, med drugim v okviru naših prizadevanj v zvezi z morebitno uvedbo digitalnega eura,« je povedal član Izvršilnega odbora ECB Fabio Panetta.

Danes objavljeni podatki bodo ECB in nacionalnim centralnim bankam euroobmočja pomagali bolje razumeti povpraševanje potrošnikov in tržne trende ter izvajati strategiji Eurosistema o plačilih malih vrednosti in o gotovini. Strategiji vključujeta spodbujanje konkurenčnih, inovativnih in zanesljivih vseevropskih tržnih rešitev ter zavezo, da gotovina ostane dostopna in se jo sprejema kot plačilno sredstvo v celotnem euroobmočju.

Kontaktna oseba za novinarska vprašanja je Esther Tejedor, tel. +49 69 1344 95596.

Opombe

Strategija o gotovini 2030
KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije