Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
COMUNICAT DE PRESĂ

BCE lansează consultarea publică referitoare la proiectul de regulament-cadru al BCE privind MUS

7 februarie 2014

EMBARGO

Embargo până vineri, 7 februarie 2014, ora 11.00 (ora Europei Centrale)
 • Proiectul de regulament-cadru prevede modalităţile prin care BCE va coopera cu autorităţile naţionale competente (ANC)
 • Versiunea finală va fi publicată până la data de 4 mai 2014
 • BCE îşi va asuma pe deplin atribuţiile de supraveghere până la data de 4 noiembrie 2014

Banca Centrală Europeană (BCE) a publicat astăzi un proiect de regulament-cadru al BCE privind Mecanismul unic de supraveghere (MUS) în vederea unei consultări publice. Proiectul de regulament-cadru pune bazele pentru desfăşurarea activităţii MUS în momentul preluării atribuţiilor de supraveghetor al băncilor din zona euro în luna noiembrie 2014. Consultarea se deschide astăzi pentru o perioadă de patru săptămâni şi se va încheia la data de 7 martie 2014.

Proiectul de regulament-cadru descrie normele şi procedurile care reglementează următoarele aspecte:

 • evaluarea caracterului semnificativ al unei bănci, pentru a stabili dacă aceasta face obiectul supravegherii directe sau indirecte de către BCE;
 • monitorizarea de către BCE a întregului sistem;
 • cooperarea dintre BCE şi ANC în vederea asigurării funcţionării fără sincope a MUS;
 • regimul lingvistic pentru diferitele procese din cadrul MUS;
 • principiile generale pentru desfăşurarea procedurilor de supraveghere de către BCE;
 • procedurile referitoare la atribuţiile microprudenţiale şi macroprudenţiale ale MUS;
 • modalităţile de desfăşurare a cooperării strânse cu ţările a căror monedă nu este euro;
 • sancţiunile administrative pentru încălcarea legislaţiei relevante.

Pe website-ul BCE au fost publicate un document de consultare, cuprinzând proiectul de regulament-cadru şi un raport explicativ, precum şi un document cu întrebări şi răspunsuri.

BCE va organiza, de asemenea, la data de 19 februarie 2014, o audiere publică referitoare la documentul de consultare, la sediul său din Frankfurt pe Main. Audierea publică va fi difuzată în direct via internet, iar această transmisiune va rămâne înregistrată pe website-ul BCE după eveniment. În secţiunea „Banking Supervision” de pe website-ul BCE pot fi găsite informaţii referitoare la înregistrarea în vederea participării la audiere şi modalităţile de transmitere a comentariilor cu privire la documentul de consultare.

În urma consultării publice, BCE va publica atât comentariile primite de la părţile interesate, cât şi o evaluare şi o sinteză a răspunsurilor transmise. Ulterior, Consiliul de supraveghere va pregăti Regulamentul-cadru al BCE privind MUS pentru a-l prezenta Consiliului guvernatorilor spre adoptare. Conform prevederilor Regulamentului de instituire a MUS, versiunea finală a Regulamentului-cadru al BCE privind MUS va fi publicată până la data de 4 mai 2014.

Pentru întrebări din partea mass-media, persoana de contact este Rolf Benders, tel.: +49 69 1344 6925.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media