Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EKB elindította az EKB SSM-keretrendelet tervezetének nyilvános konzultációját

2014. február 7.

EMBARGO

Nem továbbítható 2014. február 7., péntek, közép-európai idő szerint 11.00 óráig
  • Az EKB SSM-keretrendeletének tervezete rögzíti, hogy az SSM-en belül az EKB miként fog együttműködni az illetékes nemzeti hatóságokkal (INH).
  • Az EKB SSM-keretrendeletének végleges változata 2014. május 4-én lép hatályba és kerül publikálásra; a Bank 2014. november 4-én veszi át teljes egészében felügyeleti feladatköreit.

Az Európai Központi Bank (EKB) a mai napon nyilvános konzultáció céljára közzétette az egységes felügyeleti mechanizmusról (SSM) szóló keretrendeletének szövegtervezetét. Az SSM 2014 novemberétől veszi át az euroövezeti bankok felügyeletét, a keretrendelet-tervezet pedig ennek a felügyeleti munkának az alapjait fekteti le. A konzultáció a mai napon kezdődik, és négy hét múlva, 2014. március 7-én zárul le.

A keretrendelet-tervezet a következő kérdéskörök szabályait és eljárásait rögzíti:

  • egy adott bank jelentőségének értékelése, amelynek célja annak meghatározása, hogy az EKB közvetlenül vagy közvetve fogja-e felügyelni;
  • a rendszer egészének EKB általi felvigyázása;
  • az EKB és az INH-k közötti együttműködés az SSM zökkenőmentes működésének érdekében;
  • az SSM-en belüli különféle munkafolyamatok nyelvhasználati szabályai;
  • az EKB felügyeleti eljárásai lebonyolításának általános elvei;
  • az SSM mikro- és makroprudenciális feladatköreihez kapcsolódó eljárások;
  • megállapodások az eurót nem bevezetett országokkal való szoros együttműködésről;
  • a vonatkozó jogszabályok megszegése esetén kirovandó adminisztratív szankciók.

A keretrendelet-tervezet szövegéből, egy magyarázó jelentésből, valamint egy kérdéseket és a rájuk adott válaszokat tartalmazó dokumentumból álló konzultációs anyag az EKB weboldalán tekinthető meg.

A Bank emellett 2014. február 19-én, frankfurti székházában a konzultációs dokumentumról nyilvános meghallgatást is szervez, amely az interneten élőben, az EKB weboldalán pedig az eseményt követően is megtekinthető. Ha többet meg szeretne tudni arról, hogyan regisztrálhat a meghallgatásra, továbbá hogyan nyújthat be észrevételeket a konzultációs dokumentumhoz, látogasson el az EKB weboldalának „Bankfelügyelet” menüpontjába.

A nyilvános konzultáció lezárultával az EKB közzéteszi az érdekeltek által benyújtott megjegyzéseket ezek értékelésével és a válaszok összefoglalójával együtt. A felügyeleti testület ezután elkészíti a keretrendeletnek a kormányzótanácsi elfogadásra előterjesztendő változatát. Az SSM-et létrehozó rendelet értelmében az EKB SSM-keretrendeletének végleges változatát 2014. május 4-ig kell közzétenni.

A média képviselői kérdéseikkel szíveskedjenek Rolf Bendershez fordulni a +49 69 1344 6925 telefonszámon.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok