Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

Europese Centrale Bank en Eurosysteem presenteren educatieve games over monetair beleid en inflatie

8 december 2010

Vandaag brengen de Europese Centrale Bank en de nationale centrale banken van het Eurosysteem twee educatieve games uit waarin het gaat om centraal bankieren en economie. De games, die in de eerste plaats bedoeld zijn voor de leeftijdsgroep van 18 tot 25 jaar, laten zien hoe monetair beleid werkt en wat inflatie doet met de maatschappij. Ze zijn informeel van opzet en kunnen zonder begeleiding van een docent worden gespeeld. President Trichet heeft de games vandaag gepresenteerd tijdens een evenement waarbij scholieren in het laatste jaar van de middelbare school het tegen elkaar opnamen.

In €conomia – het monetairbeleidsspel nemen de spelers gedurende een periode van acht jaar elk kwartaal een rentebesluit om te proberen de inflatie onder, maar dicht bij 2% te houden. Ze worden bijgestaan door een team van adviseurs en een pagina met indicatoren. Bovendien krijgen ze feedback van de pers. Naarmate de spelers verder komen, wordt de game steeds moeilijker: spelers moeten namelijk reageren op een aantal onvoorziene gebeurtenissen, bijvoorbeeld een oliecrisis, die van invloed zijn op de inflatie en de economie. €conomia laat op vereenvoudigde wijze zien hoe monetair beleid werkt. Het geeft niet noodzakelijkerwijs de mening van de Europese Centrale Bank of enige andere centrale bank in het eurogebied weer.

In Inflation Island leren de spelers over de voordelen van prijsstabiliteit en de negatieve effecten van deflatie, hoge inflatie en hyperinflatie op particulieren en de samenleving. Zij kunnen het eiland verkennen om te zien hoe het verandert en de bewoners zich aanpassen, of hun kennis testen door te proberen de uitspraken van de bewoners aan het juiste inflatiescenario te koppelen. In de bioscoop op het eiland worden foto’s en films getoond over inflatie en deflatie in verschillende landen en perioden.

De games kunnen worden gespeeld in 22 officiële EU-talen en zijn te vinden in het onderdeel Voor het onderwijs van de website van de ECB (http://www.ecb.europa.eu/education) en op de websites van de nationale centrale banken van het Eurosysteem.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media