Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Evropska centralna banka in Eurosistem predstavljata izobraževalni igri 
o denarni politiki in inflaciji

8. december 2010

Evropska centralna banka in Eurosistem sta danes objavila dve izobraževalni igri, ki se ukvarjata s centralnim bančništvom in ekonomijo. Igri, ki sta namenjeni zlasti osebam, starim med 18 in 25 let, pojasnjujeta denarno politiko in učinke inflacije na družbo. Njun slog je neformalen in avtodidaktičen. Predsednik Trichet je igri danes uradno predstavil javnosti v okviru prireditve, na kateri so se med seboj pomerili srednješolci zaključnega letnika.

V igri »€conomia« o denarni politiki igralci vsako četrtletje v obdobju osmih let določajo obrestno mero in skušajo obdržati inflacijo tik pod 2%. V pomoč sta jim ekipa svetovalcev in stran s kazalniki. Prejemajo tudi povratne informacije v obliki časopisnih naslovov. Igra postaja s časom vse bolj zahtevna, saj se morajo igralci odzivati na več nepredvidenih dogodkov (npr. naftna kriza), ki vplivajo na inflacijo in gospodarstvo. €conomia na poenostavljen način pojasnjuje, kako deluje denarna politika, in ne odraža nujno stališč ECB ali katere koli druge centralne banke v euroobmočju.

V igri »Inflation Island« se igralci seznanjajo s prednostmi cenovne stabilnosti ter z negativnimi učinki deflacije, visoke inflacije in hiperinflacije na posameznike in družbo. To počnejo bodisi v »raziskovalnem« načinu, kjer opazujejo, kako se »Otok« in dejanja njegovih prebivalcev spreminjajo, bodisi v »tekmovalnem« načinu, kjer morajo tekmovalci povezati izjave posameznikov z različnimi inflacijskimi scenariji. V kinu je na ogled nekaj resničnih primerov inflacije in deflacije.

Igri sta bili izdelani v 22 uradnih jezikih EU in sta na voljo med izobraževalnimi gradivi na spletni strani ECB (http://www.ecb.europa.eu/education) ter na spletnih straneh nacionalnih centralnih bank Eurosistema.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije