Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

A monetáris politikáról és az inflációról szóló 
két ismeretterjesztő játékot tett közzé 
az Európai Központi Bank és az eurorendszer

2010. december 8.

Az Európai Központi Bank és az eurorendszer nemzeti központi bankjai a mai napon megjelentettek két gazdasági és központi banki témájú ismeretterjesztő játékot. A 18–25 éveseknek szánt játékok kötetlen és önképző formában mutatják be a monetáris politikát és az infláció társadalmi hatásait. Trichet elnök a mai napon egy végzős középiskolásoknak rendezett verseny keretében hivatalosan is útjára bocsátotta a játékokat.

Az „€conomia – Játék a pénzpolitikával” című játékban a játékosoknak nyolc éven keresztül, negyedéves gyakorisággal kamatdöntést kell hozniuk, és meg kell próbálniuk az inflációt kevéssel 2% alatt tartani. Döntéseikben egy tanácsadókból álló kis csapat és különböző gazdasági mutatók segítik őket, sőt a sajtóból is értesülhetnek döntéseik fogadtatásáról. A játék az idő múlásával egyre nehezedik, mivel a játékosoknak olyan váratlan eseményekre (pl. kőolajársokk) is reagálniuk kell, amelyek az inflációt és általában az egész gazdaságot érintik. Az €conomia egyszerűsített formában mutatja be a monetáris politika működését, és nem szükségszerűen tükrözi az EKB-nak vagy az euroövezet nemzeti központi bankjainak véleményét.

Az „Inflation Island” (az infláció szigete) játék során az árstabilitás előnyeivel, valamint a defláció, a magas infláció és a hiperinfláció káros egyéni és társadalmi hatásaival ismerkedhetnek meg a játékosok. A „Sziget bemutatása” játékmód bemutatja számukra, miként változik a sziget és a rajta élők élete, a „Teszteld tudásod!” részben pedig feladatuk a szigetlakók megnyilvánulásait a különböző áralakulási forgatókönyvekkel párba állítani. A sziget mozijában az életből vett példákon keresztül tanulmányozhatják az inflációt és a deflációt.

Az Európai Unió 22 hivatalos nyelvére lefordított játékok az EKB weboldalának „Ismeretterjesztő anyagok” menüpontjában (http://www.ecb.europa.eu/education), valamint az eurorendszer nemzeti központi bankjainak honlapjain tekinthetők meg.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok