Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op
PERSBERICHT

Slowakije treedt toe tot het eurogebied

1 januari 2009

De euro is vandaag ingevoerd in Slowakije. Het aantal lidstaten van de EU dat de gemeenschappelijke munteenheid gebruikt, is daarmee gestegen tot zestien. De Europese Centrale Bank (ECB) verwelkomt deze verdere uitbreiding van het eurogebied.

Ten gevolge van de invoering van de euro door Slowakije is Národná banka Slovenska nu volwaardig lid van het Eurosysteem, het centrale-bankstelsel van het eurogebied, dat de ECB omvat en, vanaf vandaag, de zestien nationale centrale banken (NCB's) van de EU-lidstaten die de euro hebben ingevoerd. Overeenkomstig het Protocol inzake de Statuten van het Europees Stelsel van Centrale Banken en van de Europese Centrale Bank heeft Národná banka Slovenska het resterende bedrag van haar aandeel in het kapitaal van de ECB gestort en haar bijdrage aan de externe reserves van de ECB aan de ECB overgedragen.

Met de integratie van de Slowaakse monetaire financiële instellingen (MFI´s) in het bankstelsel van het eurogebied op 1 januari 2009 is reeds rekening gehouden bij de publicatie van de liquiditeitsbehoefte van het eurogebied en bij de standaardtoewijzing op 29 en 30 december 2008. De Slowaakse tegenpartijen van het Eurosysteem zullen kunnen deelnemen aan de basisherfinancieringstransacties van het Eurosysteem die na 1 januari 2009 worden aangekondigd.

De lijst van MFI´s die in Slowakije zijn gevestigd en die moeten voldoen aan reserveverplichtingen, zijn te vinden op de website van de ECB, evenals de lijsten van de MFI´s die zijn gevestigd in andere EU-lidstaten die de euro hebben ingevoerd. De lijst van activa in Slowakije die kunnen worden gebruikt als onderpand bij de krediettransacties van het Eurosysteem is eveneens beschikbaar op de website van de ECB.

CONTACT

Europese Centrale Bank

Directoraat-generaal Communicatie

Reproductie is alleen toegestaan met bronvermelding.

Contactpersonen voor de media