Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
COMUNICAT DE PRESĂ

Slovacia aderă la zona euro

1 ianuarie 2009

Moneda euro a fost introdusă astăzi în Slovacia. Numărul statelor membre ale UE care folosesc moneda unică europeană a crescut, aşadar, la 16. Banca Centrală Europeană (BCE) salută această nouă extindere a zonei euro.

Ca urmare a adoptării monedei euro de către Slovacia, Národná banka Slovenska devine membru cu drepturi depline al Eurosistemului, sistemul băncilor centrale din zona euro, format din BCE şi, începând de astăzi, cele 16 bănci centrale naţionale (BCN) din statele membre ale UE care au adoptat moneda euro. În conformitate cu Protocolul privind Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale şi al Băncii Centrale Europene, Národná banka Slovenska a vărsat partea rămasă din contribuţia sa la capitalul BCE şi a transferat contribuţia sa la activele externe de rezervă ale BCE.

Integrarea instituţiilor financiare monetare (IFM) slovace în sistemul bancar al zonei euro la data de 1 ianuarie 2009 a fost deja luată în considerare la publicarea necesarului de lichiditate al zonei euro şi la stabilirea nivelului alocării de referinţă ( benchmark allotment) la 29 şi 30 decembrie 2008. Contrapartidele slovace ale Eurosistemului vor putea participa la operaţiunile de piaţă monetară ale Eurosistemului anunţate după data de 1 ianuarie 2009.

Lista IFM din Slovacia supuse regimului rezervelor minime obligatorii, precum şi listele IFM din celelalte state membre ale UE care au adoptat moneda euro sunt publicate pe website-ul BCE. Lista activelor care se află în Slovacia şi care sunt eligibile pentru constituirea de garanţii aferente operaţiunilor de creditare ale Eurosistemului este de asemenea disponibilă pe website-ul BCE.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media