Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
SAJTÓKÖZLEMÉNY

Szlovákia csatlakozott az euroövezethez

2009. január 1.

A mai napon bevezették az eurót Szlovákiában, ezzel a közös európai valutát használó EU-tagállamok száma 16-ra emelkedett. Az Európai Központi Bank (EKB) üdvözli az euroövezet újabb bővítését.

Az euro szlovákiai bevezetésével a Národná banka Slovenska az eurorendszer teljes jogú tagja lett. Az eurorendszer az euroövezet központi banki rendszere, amely az EKB-t és az eurót már bevezetett, mától 16 EU-tagállam nemzeti központi bankját foglalja magában. A Központi Bankok Európai Rendszere és az Európai Központi Bank alapokmányának értelmében a Národná banka Slovenska befizette maradék részesedését az EKB tőkéjébe, valamint átutalta az EKB devizatartalékaihoz való hozzájárulását.

A szlovák monetáris pénzügyi intézmények (MPI-k) 2009. január 1-ji integrációját az euroövezet bankrendszerébe már az eurorendszer likviditási igényének közzétételekor, valamint a 2008. december 29-i és 30-i benchmark allokációnál figyelembe vették. Az eurorendszer szlovák partnerei részt vehetnek a rendszer 2009. január 1-je után meghirdetett nyílt piaci műveleteiben.

A szlovákiai székhelyű, kötelező tartalékolás alá vont MPI-k listája az eurót bevezetett többi tagállam hasonló intézményeinek névsorával együtt az EKB honlapján olvasható. A honlapon szintén közzétesszük azoknak a Szlovákiában található eszközöknek a felsorolását, amelyek az eurorendszer hitelműveleteiben fedezetként elfogadhatók.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok