Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
SPOROČILO ZA JAVNOST

Slovaška vstopa v euroobmočje

1. januar 2009

Danes je Slovaška uvedla euro. Število držav članic EU, ki uporabljajo enotno evropsko valuto, se je tako povečalo na 16. Evropska centralna banka (ECB) pozdravlja novo širitev euroobmočja.

Po uvedbi eura na Slovaškem je Národná banka Slovenska postala polnopravna članica Eurosistema, tj. centralnobančnega sistema euroobmočja, ki obsega ECB in z današnjim dnem 16 nacionalnih centralnih bank držav članic EU, ki so uvedle euro. V skladu s Protokolom o Statutu Evropskega sistema centralnih bank in Evropske centralne banke je Národná banka Slovenska vplačala ostanek svojega prispevka h kapitalu ECB ter prenesla svoj prispevek k deviznim rezervam ECB.

Vključitev slovaških monetarnih finančnih institucij v bančni sistem euroobmočja 1. januarja 2009 je bila že upoštevana pri objavi likvidnostnih potreb euroobmočja in pri referenčnem znesku dodelitve 29. in 30. decembra 2008. Slovaške nasprotne stranke v Eurosistemu bodo lahko sodelovale v operacijah odprtega trga Eurosistema, ki bodo najavljene po 1. januarju 2009.

Seznam monetarnih finančnih institucij s sedežem na Slovaškem, ki so obveznice sistema obveznih rezerv, je objavljen na spletni strani ECB, enako kot seznam monetarnih finančnih institucij s sedežem v drugih državah članicah EU, ki so uvedle euro. Na spletni strani ECB je objavljen tudi seznam finančnega premoženja, ki se nahaja na Slovaškem in je primerno za zavarovanje kreditnih operacij Eurosistema.

KONTAKT

Evropska centralna banka

Generalni direktorat Stiki z javnostjo

Razmnoževanje je dovoljeno pod pogojem, da je naveden vir.

Kontakti za medije