Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
COMUNICAT DE PRESĂ

Slovenia aderă la zona euro

2 ianuarie 2007

La 1 ianuarie 2007, euro a fost introdus în Slovenia. Slovenia devine astfel al 13-lea stat membru UE care adoptă moneda unică şi este primul dintre noile state membre care se alătură Uniunii Economice şi Monetare din Europa. Banca Centrală Europeană (BCE) salută această nouă extindere a zonei euro.

Ca urmare a adoptării euro de către Slovenia, Banka Slovenije este acum membru cu drepturi depline al Eurosistemului, cu aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi cele 12 bănci centrale naţionale ale celorlalte state membre UE care au adoptat euro. Conform Articolului 49 din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale şi al Băncii Centrale Europene, Banka Slovenije a vărsat restul contribuţiei sale la capitalul BCE. De asemenea, Banka Slovenije a transferat către BCE contribuţia sa la activele externe de rezervă ale BCE.

Integrarea instituţiilor financiar-monetare slovene în sistemul bancar al zonei euro la data de 1 ianuarie 2007 a fost deja luată în considerare la publicarea necesarului de lichiditate al zonei euro şi la stabilirea nivelului alocării de referinţă (benchmark allotment) pe 27 şi 28 decembrie 2006. Contrapartidele slovene ale Eurosistemului vor putea participa pentru prima dată la operaţiunile principale de refinanţare ale acestuia pe 3 ianuarie 2007.

Lista instituţiilor financiar-monetare aflate pe teritoriul Sloveniei care sunt supuse regimului rezervelor minime obligatorii este publicată pe website-ul BCE, ca şi listele celorlalte state membre UE care au adoptat euro. Lista activelor aflate pe teritoriul Sloveniei care sunt eligibile pentru constituirea de garanţii aferente operaţiunilor de creditare ale Eurosistemului este, de asemenea, disponibilă pe website-ul BCE.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media